По програмата за развитие на селските райони се очаква намаление

...
По програмата за развитие на селските райони се очаква намаление
Коментари Харесай

Танева: 17 души, ползвали средства по програма за къщи за гости, са предадени на прокуратурата

По програмата за развиване на селските региони се чака понижение на финансирането от близо 15 % в идващия програмен интервал, сподели в Лясковец министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Общините ще останат бенифициенти по програмата, въпреки и с понижен бюджет, уточни тя. Според Танева има опция да се ръководят по-големи бюджети през метода за общностно развиване или по този начин наречените локални инициативни групи.

"Другата опция е демаркацията на общините по ПРСР и Оперативна програма "Региони в напредък ", сподели тя и посочи, че се търсят благоприятни условия макар понижението на този бюджет това да не повлияе върху поддръжката на селските региони.

По думите й директните заплащания няма да бъдат понижени в идващия програмен интервал.

Танева уточни, че по мярката, по която са били построени къщите за посетители, са били тествани всички бенефициенти, резултатът е, че това е мярката с най-вече нарушавания, само че те не са повече, от тези регистрирани в други страни.

Около 17 души, употребили средства по програмата, са предадени на прокуратурата и би следвало дотацията им да стане 100 % изискуема, уточни министърът.

В края на октомври ще бъдат показани инспекциите, направени на кандидат-бенефициентите по обвързаната поддръжка в секторите плодове, зеленчуци и животни. С близо четири пъти са повишени инспекциите и в бранша за биологично произвеждане. Продължаването на мярката за 6600 биопроизводители ще зависи от резултатите, които ще покаже този одит, уточни министър Танева.

Тя означи, че предстоят законодателни промени в работата на Българската организация за сигурност на храните, които плануват административно подсилване в частта за опазване на здравето на животните и задоволителен потенциал на ветеринарни експерти.
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри в Лясковец обновената постройка на Народно читалище "Напредък-1870 ". Модернизацията е осъществена по план на стойност 380 546 лева, финансиран по подмярка 7.2. "Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура " от Програма за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 година

Преди това министър Танева се срещна със аграрни производители от района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР