По Програмата Развитие на регионите 2021-2027 за устойчива градска мобилност

...
По Програмата Развитие на регионите 2021-2027 за устойчива градска мобилност
Коментари Харесай

С 60 млн. лв. изграждат зарядна инфраструктура за електромобили

По Програмата " Развитие на районите " 2021-2027 за устойчива градска подвижност са планувани над 376 млн. лв., от които близо 60 млн. лева са за създаване на зарядна инфраструктура.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов. Заедно с комерсиалното аташе на Британското посолство Тим Буйсере зам.-министър Аспарухов откри конференция на тематика " Устойчива подвижност: тласъци и внедряване на инфраструктура за електрически автомобили ".

Ще се финансират ограничения за устойчива подвижност, в това число зарядна инфраструктура за чисти транспортни средства и въвеждане на интелигентни транспортни системи. Оборудването за зареждане на електрически автомобили е възможно за финансиране и като част от ограниченията за енергийна успеваемост на сградния фонд по програмата.

Аспарухов заяви още, че по Националния проект за възобновяване и резистентност Министерство на регионалното развитие взаимно с Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " възнамерява осъществяването на пилотна скица за поддръжка на устойчивата градска подвижност " Зелена подвижност ", оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Общият бюджет по нея се планува да е 100 млн. лв.. По схемата ще се финансират интегрирани планове за резистентен градски и междуградски превоз на територията на 40 общини. Ще се извършват и ограничения за обезпечаване на зарядни станции за транспортните средства на публичния превоз и за интелигентни транспортни системи, стана ясно от думите на заместник-министъра.

Предвижда се още в новите здания за публично обслужване с повече от 10 паркоместа минимум едно от всеки пет паркоместа да се оборудва със зарядна точка за електрическо транспортно средство, изясни Стефан Аспарухов.

За новите жилищни здания с над 10 обособени паркоместа, при предугаждане тук-там за електрически транспортни средства с съоръжение за зарядна точка, в плана на постройката би трябвало да бъде заложено 10% от местата за паркиране да са за електрически автомобили.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР