По принцип трябва да се притесняваме от враждебно влияние в

...
По принцип трябва да се притесняваме от враждебно влияние в
Коментари Харесай

Трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна, смята Тодор Тагарев

По принцип би трябвало да се тормозим от враждебно въздействие в нашата страна, защото има сили, които влагат обилни запаси с такива цели, съобщи на брифинг министърът на защитата Тодор Тагарев, запитан за информацията, че чиновник на Министерство на вътрешните работи е изнасял информация за непозната страна. Тагарев взе участие през днешния ден в на тематика „ Нарастващи потребности от поддръжка на отбранителната промишленост и благоприятни условия за нововъведения " в " София Тех Парк ".

Изискванията към отбранителната промишленост нарастват доста с помощта на Путин и неговите нападателни дейности, уточни Тагарев.

На въпрос дали в Министерството на защитата се прави инспекция по отношение на шпионския скандал за пробиви в сигурността, Тагарев сподели, че има механизми, които си работят непрекъснато. " Специална инспекция във връзка със случая, разгласен през вчерашния ден, няма и няма по какъв начин да има, защото по тази причина работят главно Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), има и някои функционалности на Военна полиция ", уточни министърът. Всичко това е разказано в законите и се прави в сходство със законите, добави той.

Според Тагарев е належащо бързо развиване и внедряване на нови артикули, належащо е и огромно произвеждане, защото, дневно се употребяват по няколко хиляди едрокалибрени снаряди на фронта в Украйна. Тези условия дават и нови благоприятни условия за нововъведения в нашата отбранителна промишленост, развиване на конкурентни качества, консолидиране в европейската, евроатлантическа отбранителна индустриална база и по този метод гарантиране на сигурност на веригата от доставки за Европа и за НАТО, разяснява Тагарев. Той сподели, че нашата промишленост към този момент има прелестни благоприятни условия.

На въпрос удовлетворен ли е от темповете на рационализация в българската войска министър Тагарев означи, че след много години занемаряване на потребностите на защитата, изключително след рецесията през 2008 година, въпреки всичко от 2019 година бюджетът за защита е почнал да пораства, като в последните години това повишаване е изключително сензитивно. През тази година за първи път от десетилетия бюджетът за защита надвишава 2 % от брутния вътрешен артикул (БВП), акцентира министърът.

Инвестиционната част от него е над една трета, което даже надвишава минималните условия, добави той. В програмата за вложения до 2032 година, която внесохме в Народното събрание през предходната година, има към 18 млрд.лв. за вложения. По към 9 млрд.лв. от тях към този момент са заложени плановете за самолети и съпътстваща инфраструктура, за кораби, плана за " Страйкър " -а и за радарите, сподели Тагарев. Остават още 9 милиарда лева които в по-големи количества ще са налични от 2027 година нататък, с цел да решаваме и останалите проблеми за модернизацията, уточни министърът. Той добави, че в случай че плануваните запаси се окажат незадоволителни, ще се търсят и други благоприятни условия, оповестява Българска телеграфна агенция.

На въпрос на какъв стадий е концепцията за отпадане на Закона за публичните поръчки (ЗОП) за военна инфраструктура, Тагарев съобщи, че той планува разнообразни типове процедури. Често използваме процедури, които са дадени като изключения, само че са част от Закон за обществените поръчки и са законни, и мисля, че ще продължим да използваме такива, уточни той.

На въпрос за опциите за придобиване на многонационални формати министърът сподели, че ние към този момент ставаме част от тези формати, защото едно е всяка страна да си купува избран вид въоръжение, напълно различен е казусът, когато няколко страни се обединят – размерът, който се поръчва става доста по-голям, цената на единица пада.

Тагарев напомни, че страната ни към този момент се причисли към самодейността " Европейски небесен щит ". Събрани няколко страни дружно договарят допустимо най-хубавите условия за всички, уточни министърът.

Ден преди днешния конгрес в ефира на национална телевизия Тодор Тагарев сподели, че би трябвало рисковете нарастват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР