По предявено обвинение от Софийска градска прокуратура (СГП) Окръжен съд–Плевен

...
По предявено обвинение от Софийска градска прокуратура (СГП) Окръжен съд–Плевен
Коментари Харесай

Трима служители на МВР са осъдени на по десет години „лишаване от свобода“ за кражба на веществени доказателства за над 2 млн. лева

По предявено обвиняване от Софийска градска прокуратура (СГП) Окръжен съд–Плевен призна за отговорни подсъдимите E. Х., И. Д. и Д. М. в осъществяването на закононарушение по член 196а, вр. член 195, алинея 1, т. 4, прочие 2 и т. 5, вр. член 194, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.  

Обвинителният акт е импортиран в съда на 11.06.2018 година Работата по случая е почнала през 2016 година, като в началото следствието е било следено от РП-Плевен, а след това е било продължено от Национална следствена служба под управлението и надзора на СГП.

Тримата подсъдими били сътрудници и другари. И.Д. почнал кариерата си в Министерство на вътрешните работи през 1994 година, а Е. Х. и Д. М. през 1998 година В течение на времето те заемали разнообразни длъжности, като двама от тях били назначавани и на управителни такива. Един от подсъдимите бил и проверяващ служител на реда. Отстранени са от служба през 2017 година със заповеди на министъра на вътрешните работи.

С присъдата подсъдимите са приети за отговорни в това, че в интервала от януари 2014 година до октомври 2014 година в мобилизационна база за военновремеви дейности на ОДМВР-Плевен в землището на с. Згалево, обл. Плевен, в изискванията на продължавано закононарушение, посредством потребление на механически средства, са лишили непознати движими движимости – благосъстоятелност на страната, а точно акцизни артикули (тютюневи изделия) – общо 382 134 броя кутии цигари, представляващи материални доказателства по досъдебно произвеждане по разказа на Районна прокуратура–Плевен, всички на обща стойност 2 364 251.95 лева с желание незаконно да ги присвоят. Тримата подсъдими са се сговорили авансово за реализирането на кражбата, която съставлява изключително тежък случай и цената на отнетото имущество е в изключително огромни размери.

Съдебният състав в Окръжен съд–Плевен наложи на всеки един от подсъдимите наказване „ отнемане от независимост “ за период от 10 години при първичен непоколебим режим на изтърпяване.

Времето от осем месеца, през което са били с мярка за неотклонение „ задържане под стража “, се приспада от наказването „ отнемане от независимост “.

Присъдата на Окръжен съд-Плевен не е дефинитивна и предстои на обжалване и протестиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР