По предварителни разчети, след извършването на новото категоризиране през 2024

...
По предварителни разчети, след извършването на новото категоризиране през 2024
Коментари Харесай

В над половината общински центрове пада данъчната оценка на имотите

По предварителни планове, след осъществяването на новото категоризиране през 2024 година, доста обитаеми места ще преминат в по-ниски категории, т.е. техният коефициент за местонахождение ще стане по-нисък, а от там – и данъчните оценки на парцелите ще станат още по-ниски.

Тази смяна ще засегне към 170 обитаеми места, които са общински центрове (64% от 265-те общини) и към момента незнаен брой кметства, което би довело до понижение на приходите от налог недвижими парцели с над 41 млн. лева Това се споделя в мнение на Национално съдружие на общините в Република България по измененията в Закона за локалните налози и такси, оповестяват от pariteni.bg, представени от Дарик. Предвижда се основаване на трайно предписание за актуализиране на два от общо седемте съставния елемент на формулата за пресмятане на данъчната оценка на недвижимите парцели:

- при регистрирано сумарно изменение с над 10 на 100 на показателите за цените на жилищата по данни на Национален статистически институт, считано от идната година да се актуализира базисната данъчна стойност на 1 кв. м.;

- при регистрирано сумарно изменение с над 10 на 100 в този показател на районно равнище или смяна в категоризацията на обитаемоте места, считано от идната година да се актуализира коефициентът за местонахождение.

От Сдружението на общините припомнят, че сходна наредба съществуваше в Закона за локалните налози и такси и се прилагаше до 2007 година Тогава законът позволяваше данъчната оценка, избрана по нормите в приложенията към закона, да се промени, само че не по-късно от 30 ноември на миналата година, в случай че показателя на пазарните стойности на недвижимите парцели се е нараснал или понижил с повече от 20 на 100 с струпване за интервала от последната им смяна.

У нас размерите на базисната данъчна стойност не са променяни от 2002 година и са избрани, съгласно закона, съгласно типовете парцели и структури, като варират от 3,70 лева./кв. м. до 18,70 лева./кв. м.

Коефициентите за местонахождение усилват базисната данъчна стойност на 1 кв. м. и се дефинират диференцирано, съгласно функционалният вид на обитаемото място и зоната, в която се намира съответния парцел.

Отделни промени в коефициентите за местонахождение се осъществявани през 2006, 2007 и 2009 година, като в същото време същностно през тези години се променя групирането на общините по втори функционален вид и отпада групирането в трети.

Най-високият коефициент за местонахождение е за I зона в столица – 93,6, а най-ниският е за обитаемоте места от VI, VII, VIII категория. Тези коефициенти се усилват в допълнение с 50% за парцелите в курортите и с 20 на 100 във вилните зони до 10 км. от морската брегова линия.

В случай на непредприемане на ограничения в идващите години ще продължи да се задълбочава огромното закъснение на стойностите на данъчните оценки и от трендовете на имотния пазар. Стойностите, на които се изповядват покупко-продажбите с парцелите фрапантно се разминават с данъчните им оценки, които са основа за пресмятане на налога за недвижимите парцели, налога за възмездно придобиване, както и на ред други държавни и нотариални вземания, се споделя в мнението.

Според НСОРБ при приемане на препоръчаната смяна, след влизането й в действие от 1 януари 2024 година, следва да се пристъпи към подготовка на съответни промени в таблиците по Приложение № 2 на ЗМДТ, с които да се дефинират новите размери на базисната данъчна стойност и на коефициентите за местонахождение, тъй че същите да бъдат приложени от 1 януари 2025 г.

От общините поддържат и предлагането за основаване на трайно предписание за годишно актуализиране на базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър, участваща при изчислението на данъчната оценка на земеделските земи.

Данъчната оценка на земеделските земи се дефинира според от метода на трайно прилагане и категорията, коефициента за местонахождение и площта. Тя е законовата основа за установяване и внасяне на локалния налог при възмездно придобиване на имущество. Предложението цели обезпечаване на опция за следващи законови промени в таблицата, определяща базисната данъчна стойност на 1 кв. м. Стойностите на този индикатор все още варират от 0,338 лева до 0,003 лева, съгласно категорията и типа насаждения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР