По предварителни данни от предизборните щабове на балотаж за кметското

...
По предварителни данни от предизборните щабове на балотаж за кметското
Коментари Харесай

По предварителни данни в Благоевград: Балотаж между ИТН и БСП

По предварителни данни от предизборните щабове на балотаж за кметското място в Благоевград отиват Илко Стоянов от " ИТН " и Румен Томов, самостоятелен претендент с поддръжката на Българска социалистическа партия, заяви bTV и Българска национална телевизия.

Трети е Андон Тодоров, самостоятелен претендент с поддръжката на ГЕРБ.

 Рекордно ниска изборна интензивност на вота за кмет в Благоевград Виж още

Изборният ден в Благоевград завърши в 20.15 часа, сподели на брифинг заместник-председателят на Общинската изборна комисия Йордан Симонски. Избирателната интензивност е 27.76 %. Рекордно ниска. За съпоставяне на локалния избор през есента на 2019 година до урните са отишли 58 % от имащите право на глас в община Благоевград.

Днес от 65 502 поданици на общината имащи право на глас, до изборните урни пред днешния ден са отишли малко над 18 хиляди.

Гласуването се организира в 140 секции, в 120 от тях напълно машинно. В 20 секции имащите право на глас са били под 300 и вотът там е бил с хартиена бюлетина.

Без проблеми е минал машинният избор, оповестиха от Общинската изборна комисия /ОИК/. За първи път вотът беше напълно с машина в секциите над 300 гласоподаватели, а за Благоевград това значи 120 секции с машина и единствено двадесет, в които се е гласувало с хартиена бюлетина. В 54 от секциите са сложени по две машини.

Председатели и членове на секционни комисии разясниха пред кореспондент на Българска телеграфна агенция, че машинното гласоподаване не е затруднило хората, които са отишли до урните, без значение от тяхната възраст. В утринните часове на изборния ден по-активни бяха по-възрастните хора, а членовете на СИК обясняваха методиката на гласоподаване с машина, видя кореспондент на Българска телеграфна агенция. Активност от по-младите поданици на града се регистрира в последните часове на деня.

През целия ден не е подадена нито една тъжба или сигнал за нарушаване на изборния развой до Общинската изборна комисия, разгласи заместник-председателят на ОИК - Благоевград Йордан Симонски. По думите му изборният ден е протекъл умерено.

Обработването на вота става доста бързо единствено за 15 минути.

Кой печели изборите ще стане ясно на следващия ден. По неофициална информация на Българска национална телевизия ще има балотаж сред самостоятелен претендент и представител на партия.

Изборният ден в село Сърница също завърши. Машинен избор на частичните локални избори са упражнили 243 гласоподаватели, заяви bTV.

Всички са дали своят вот за единствения претендент за кмет Кемал Кемал, повдигнат от Движение за права и свободи. Няма подадена посредством машината бюлетина " с не поддържам никого ".

В преносимата секция с хартиена бюлетина са дали своят вот 62 души. В момента бюлетините се броят.

Общо гласоподавателите в Сърница по лист са 548. Според ръководителя на ОИК Мария Христова до 22 ч. довечера ще има финален резултат от гласуването. Също довечера изборната администрация ще излезе с решение за спечелилия.

ОИК нямат ангажимент към машините за гласоподаване. Тази вечер те би трябвало да бъдат прибрани от изборната секция от компанията " Сиела ". Техникът, в наличието на служител на реда, ще чакат превоза за тяхното транспортиране. От изборната администрация не знаят на къде ще отпътуват машините, нито къде се съхраняват.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР