По предварителни данни на Националния статистически институт през септември 2018

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през септември 2018
Коментари Харесай

НСИ: Промишлеността и строителството спадат през септември

По предварителни данни на Националния статистически институт през септември 2018 година промишленото произвеждане записва спад от 1.2% спрямо август. Промишлената продукция понижава с 0.8% по отношение на аналогичния месец на 2017 година.

Намаление по отношение на предходния месец е записано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.9%, и в преработващата индустрия - с 1.4%, а нарастване е регистрирано в добивната индустрия - с 3.2%.

По-значителен спад в преработващата индустрия се следи при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - със 17.8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 16.7%, производството на химични артикули - с 8.6%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 6.8%. Ръст е регистриран при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 11.8%, производството на тютюневи произведения - с 8.6%, производството на транспортни средства, без коли - със 7.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.5%.

На годишна база спад на продукцията в бранша е регистриран при добивната индустрия с 12.2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - 4.7%, а в преработващата индустрия промишленото произвеждане се усилва с 0.8%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 32.6%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 24.7%, производството на транспортни средства, без коли - с 18.0%.

Намаление е регистрирано при: производството на тютюневи произведения - с 24.2%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 13.3%, производството на съществени метали - с 12.1%, производството на химични артикули - с 10.1%.

По предварителни данни на Национален статистически институт през септември продукцията в бранш " Строителство ", изчислена въз основа на сезонно изгладени данни, е с 2% под нивото от предходния месец. Календарно изгладените данни демонстрират понижение от 4% на строителната продукция през септември 2018 година в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

През септември създадената строителна продукция е под нивото от предходния месец, като понижението при гражданското/инженерното строителство е с 3.1%, а от сградното строителство - с 1.1%.

На годишна база понижението на строителната продукция през септември, се дефинира от негативния ритъм при сградното строителство, където спадът е с 5.1%, а при гражданското/инженерното строителство - с 2.5%.

По предварителни сезонно изгладени данни през септември 2018 година оборотът в раздел " Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети " по съпоставими цени нараства с 0.3% по отношение на предходния месец. Оборотът в бранша бележи нарастване от 4.6% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

През септември се следи растеж на оборота по отношение на предходния месец при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 3.9%, търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.3%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 1.2%, търговията на дребно с разнородни артикули - с 0.7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 0.6%. Намаление е маркирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.7%, и търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 1.2%.

В съпоставяне със септември на 2017 година оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 12.5%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - със 7.0%, търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 6.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 6.2%. Намаление е записано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.8%, и търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 0.5%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР