По предварителни данни на Националния статистически институт през май 2022

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през май 2022
Коментари Харесай

Ръст на промишленото производство през май

По предварителни данни на Националния статистически институт през май 2022 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се усилва с 1.4%, спрямо април 2022 година

През май 2022 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 20.2% по отношение на съответния месец на 2021 година

Месечни промени
През май 2022 година нарастване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 13.0%, и в преработващата индустрия - с 1.6%, а понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%.

Съществен растеж в преработващата индустрия се следи при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 27.4%, производството на транспортни средства, без коли - с 11.0%, производството на съществени метали - с 8.9%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 15.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 6.6%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 6.1%, производството на питиета - с 5.5%.

Годишни промени
На годишна база нарастване на промишленото произвеждане, изчислено от календарно изгладените данни, е регистрирано в: преработващата индустрия - с 21.1%, добивната индустрия - с 18.5%, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14.1%.

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 96.7%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 41.2%, производството на питиета - с 37.5%, производството на транспортни средства, без коли - с 37.1%.

Намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 1.0%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР