По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите по

...
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите по
Коментари Харесай

През трите летни месеца наетите и заплатите са нараснали на годишна база

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите по трудово и служебно правно отношение към края на септември понижават с 23.7 хиляди, или с 1%, по отношение на края на юни 2021 година, като доближават 2.28 милиона. Спрямо края на второто тримесечие най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 11.%, " Операции с недвижими парцели " - с 4.8%, и " Административни и спомагателни действия " - с 2.7%. Най-голямо нарастване на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в дейностите " Образование " - с 1.3%, и " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - с 1%.

В структурата на наетите по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Преработваща индустрия " и " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " - надлежно 20.7 и 16.9%.

В края на септември 2021 година спрямо края на септември 2020 година наетите се усилват с 32.5 хиляди. Най-голямо нарастване има в икономическите действия " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 8.7 хиляди, " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - с 8.4 хиляди, и " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 4.8 хиляди, а най-голямо понижение - в " Административни и спомагателни действия " - с 3.5 хиляди. В процентно изражение нарастването е най-значително в икономическите действия " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - с 8.6%, " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - с 5.5%, и в " Хотелиерство и ресторантьорство " - с 5.2%, а най-голямо понижение е записано в " Добивна индустрия " - със 7%.

През третото тримесечие на 2021 година междинната месечна работна заплата e 1520 лева и понижава по отношение на второто тримесечие на 2021 година с 0.3%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение, са " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - с 5.4%, " Добивна индустрия " - с 4.9%, и " Финансови и застрахователни действия " - с 4.3%. Най-голямо нарастване на заплатите е записано в дейностите " Селско, горско и рибно стопанство " - със 7.8%, и " Култура, спорт и развлечения " - с 6.9%.

През третото тримесечие

междинната месечна работна заплата нараства с 10.7%

по отношение на третото тримесечие на 2020 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия " Селско, горско и рибно стопанство " - със 17.4%, " Култура, спорт и развлечения " - с 16.5%, и " Административни и спомагателни действия " - с 16.2%.

Сферите с най-висока междинна заплата са:
Най-нископлатени са били наетите в:
Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през третото тримесечие в публичния бранш нараства с 12.4%, а в частния - с 10.2%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР