По предложение на Павлин Белчев – кмет на община Баните,

...
По предложение на Павлин Белчев – кмет на община Баните,
Коментари Харесай

От Смолян искат законодателни промени, за да се предотврати рискът от бедствия

По предложение на Павлин Белчев – кмет на община Баните, през днешния ден се състоя среща при регионалния шеф на Смолян с всички кметове от региона. В нея участваха представители на държавните институции, на електроразпределителното сдружение и  на мобилните оператори.

Причината - нуждата от предприемането на дейности за предотвратяването на спешни обстановки при снеговалеж или други естествени бедствия, с цел да се обезпечи естествен живот на популацията.

„ В община Баните всякога, когато имаме снеговалеж или плевел вятър, имаме проблеми. Сега, през декември, имахме към 50 см. сняг. Това докара до рухване на дървета върху електропреносната мрежа, късане на жици на доста места. Липсата на ток докара до идващ проблем - няколко часа откакто спря електричеството, спря и покритието на два от мобилните оператори. Реално хората останаха откъснати от света. Това е неприемливо и се случва всякога, не е единично събитие. Имаше места в община Баните, които бяха без електричество седем дни. Трябва да се вземат превантивни ограничения, с цел да се предотвратят сходни повреди “, сподели Павлин Белчев.
Собственици на нощни заведения в Смолянско гневни, че ги затварят
Областният шеф Емил Хумчев се срещна с представители на нощни заведения от област Смолян, като в срещата участваха шефът на...
Прочети повече


Той уточни, че има нужда от смяна на нормативната уредба, с цел да се обезпечи разширяване на просеките, защото  гората към този момент е задоволително висока и падналите дървета нанасят огромни вреди върху електропреносната мрежа.

Другото му предложение е мобилните оператори да влагат повече в техника, която да не разреши, когато има срив в електропреносната мрежа, безусловно след няколко часа към този момент да няма покритие.

„ От ЕВН също би трябвало да  помислят за благоприятни условия за вложение в подземна инфраструктура. Това са съгласно мен методите да се реши този проблем “, уточни Белчев.
Общините - без излаз след шоковото повишаване на тока, ще угаснат ли градове и села?
Опасността градове и села да останат на мрачно за незнаен интервал от време е действителна. И това ще се случи за пръв път от към 20 години...
Прочети повече
Кметовете на Мадан и Неделино също изрекоха своите доводи и дефинираха превеантивната активност като определяща. Споделиха също, че това са насъбрани проблеми с години, които би трябвало да се решат на национално равнище.

„ Идеята беше да се съберем и да обсъдим - всеки по отношение на своите пълномощия, какви ограничения може да предприеме, с цел да не се позволяват такива спешни обстановки. Имаме волята да ангажираме държавното управление и институциите с проблемите, които има Смолянска област, и да създадем съответни оферти за смяна на наредби, а в случай че би трябвало - да желаяме и законодателна смяна, с цел да осигурим спокойното битие на жителите на региона. Ще ангажираме с проблемите и народните представители “, съобщи регионалният шеф Емил Хумчев.

Той уточни, че следва актуализиране на състава на Областния съвет за понижаване риска от бедствия, след което ще се пристъпи към правене на предложения за законодателни решения за справяне със създалата се обстановка в област Смолян.  

От мобилните оператори обявиха, че срещат огромни проблеми  с достъпа до обектите си, а от електропреносното сдружение желаеха по-облекчен режим  за процедурите, които касаят създаване на електропреносна мрежа.

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР