По предложение на Българския фармацевтичен съюз, Информационно обслужване и Националната

...
По предложение на Българския фармацевтичен съюз, Информационно обслужване и Националната
Коментари Харесай

Нова функция намалява грешките при изписване на е-рецепти

По предложение на Българския фармацевтичен съюз, " Информационно обслужване " и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) създадоха нова функционалност на Националната здравноинформационна система (НЗИС), която понижава неверното изписване на електронни предписания. Това оповестиха от " Информационно обслужване " АД. 

Чрез новата функционалност , при евакуиране на рецептата, софтуерът на аптеката получава предупредително известие, че има вписани сбъркани атрибути и след това тя може да не бъде платена от НЗОК. Подобно предупредително известие ще получи и лекарят, който е изписал медикаментите през онлайн системата за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Това е от изключителна значимост за работещите в аптечната мрежа и ускорява предварителния надзор по изписване на медикаментите, които се заплащат от НЗОК. 

Системата единствено предизвестява аптеките за грешката при изписването на рецептата и от магистър-фармацевта зависи дали ще извърши предписаните лекарства. В случай, че откаже да извърши е-рецептата, фармацевтът наложително би трябвало да впише основанието за отвод, употребявайки дипломиран електронен автограф. Когато се откаже електронна рецепта, основанието за отвод се пресъздава в НЗИС и лекарят, изписал медикаментите, може да анулира сбърканата рецепта и да издаде нова. 

Разработената функционалност за понижаване на грешките е съгласувана с Българския фармацевтичен съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазванет о и е в сходство с текстовете в Националния рамков контракт. Общият брой на издадените през НЗИС електронни предписания доближи близо 14 милиона. Централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули беше построена от " Информационно обслужване " в рекордно къси периоди и пусната в употреба при започване на февруари 2021 година, се показва в известието. Анулирани са 912 електронни предписания, а приблизително дневно се издават по към 40 000. Модулът " е-рецепта " се употребява дейно от над 2700 аптеки в цялата страна и близо 3700 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват предписания по електронен път, е съвсем 5000.

Сериозен интерес се следи и към модула н а НЗИС " е-преглед ", който дава опция на общопрактикуващите лекари и експерти в извънболничната здравна помощ да вписват електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Само за месец системата регистрира близо 20 000 регистрирани електронни прегледи, показват от " Информационно обслужване " АД. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР