По повод разнопосочните коментари дали АЕЦ Козлодуй може да работи

...
По повод разнопосочните коментари дали АЕЦ Козлодуй може да работи
Коментари Харесай

Йордан Йорданов: АЕЦ Козлодуй може да работи с американско и френско ядрено гориво

По мотив разнопосочните мнения дали АЕЦ Козлодуй може да работи с американско или френско нуклеарно гориво, екипът на Еко Новини се обърна към някогашния шеф на централата инж. Йордан Йорданов за извънреден коментар:

Може ли АЕЦ Козлодуй да работи с друго нуклеарно гориво на Уестингхаус и на Фраматом?

Краткият отговор е МОЖЕ.

Повече от двадесет години върви този развой на диверсификация на Ядреното гориво с Уестингхаус в маджарски, чешки и украински атомни централи от руски план. Натрупан е голям опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока напълно с нуклеарно гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен надзор (СВРК), тъй че реакторите да могат да работят с съветско и американско нуклеарно гориво.

В Програмата за рационализация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на нуклеарното гориво, като американската централа отпусна 40 милиона Щатски долар. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007г., с ТВЕЛ Русия дълготраен контракт, който изтича през 2025г.

Сега има политическо решение на Народно събрание на Република България за отвод от съветско нуклеарно гориво и прекосяване на 5-ти енергоблок с гориво на Уестингхаус (с обогатяване по U 5-4,4 %) и за 6-ти енергоблок с гориво на Фраматом (с обогатяване по U 5-4,62 %). Бяха пропуснати скъпо време и благоприятни условия и това в този момент щеше да е реалност.

Може ли АЕЦ Козлодуй, да продължи да работи, без помощта на Русия?

Краткият отговор е МОЖЕ.

В подписаните съглашения със Съюз на съветските социалистически републики и след това с Руската федерация и в плана за построяването на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се подсигурява безвредната им употреба за тридесет години, при съблюдаване на рамките и изискванията за безвредна употреба разказани в плана. Тези тридесет години изтекоха надлежно през 2016 и 2021  години. Тогава се престъпи към удължение периода на употреба, надлежно с до 10 години, тъй като в Закона за нуклеарната енергетика (ЗЯЕ), е записано,че Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), издава такива позволения, в период до 10 години. Във всяка една страна, единствено нуклеарния регулатор, като последна инстанция, издава такива позволения, въз основата на нормативна регулация, която самичък е основал. Такива позволения бяха получени за пети енергоблок до 2027 година и за 6-ти енергоблок до 2029г. В този развой участваха и съветски и украински и наши организации. Предвижда се, вероятно, още две такива позволения, тъй че периода на употреба, да се удължи за двата енергоблока до 60-т години. И това ще стане умерено без Русия, като се употребяват за покриване на нормативните условия и други организации от наши и непознати експерти и то без никакъв проблем.

През осемдесетте години на предишния век, имахме случай когато тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, сне гаранциите за употреба на дребните реактори, тъй като започнахме да слагаме касети с Отработено нуклеарно гориво (ОЯГ), по периферията на зоната, в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната акция е тригодишна. По този метод предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме и натрупалия се Плутоний 239. Това значи, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от сходен вид и се оказа много ефикасна.

Йордан Йорданов е шеф на АЕЦ Козлодуй през 2000 и 2001 година. Работи в централата от 1976 до 2002г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. шеф на реакторния завод, шеф на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и основен контрольор по нуклеарната сигурност на АЕЦ Козлодуй.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР