По повод разгорещените дебати и кампанията срещу ратифицирането на Конвенцията

...
По повод разгорещените дебати и кампанията срещу ратифицирането на Конвенцията
Коментари Харесай

Правозащитници се обединиха в защита на Истанбулската конвенция

По мотив разгорещените диспути и акцията против утвърждението на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Истанбулската конвенция), група неправителствени организации и специалисти в региона на равнопоставеността на половете, домашното принуждение и закрилата на децата (сред които Български фонд за дамите, Български център за джендър проучвания, фондация „ Асоциация Анимус “, фондация „ П.У.Л.С “,, Национална мрежа за децата, Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола, фондация „ Джендър обучение, проучвания и технологии”, One Billion Rising - Bulgaria и др.), провеждат мирна проява за одобрение на Конвенцията и за предприемане на ограничения за справяне с насилието над дами и домашното принуждение на 11-и януари 2018 година (четвъртък) от 11.00 часа пред Народно заседание (пл. „ Народно заседание “ 2).

"Заявяваме нашата твърда поддръжка за ратификацията на Конвенцията и се разгласяваме срещу всички погрешни внушения и изказвания, свързани с нея, основани на неведение, непознаване на тематиката или на целенасочена операция на публичното мнение. Остро осъждаме политическите игри и агитация, речта на омразата и политическия пиар на гърба на хилядите дами и деца, потърпевши от домашно принуждение. И заявяваме, че изместването на обществения спор в неверна посока е еднакво на отвод от предприемане на решителни ограничения против насилието в България ", споделят уредниците.

Те изясняват, че за хиляди дами и деца в страната ни насилието е всекидневие. Последните данни демонстрират, че един милион от близо четири милиона българки са жертва на тормоз у дома. За 54% от българите половото принуждение е извънредно сериозен проблем. 70% от интервюирани възпитаници на възраст сред 13 и 16 години персонално познават жертви на домашно принуждение. Общият брой случаи на принуждение, по които са работили отделите „ Закрила на детето” през 2015 година, които според българското законодателство са оторизирани да подхващат ограничения за протекция по отношение на деца в риск и да работят с децата и техните фамилии, са 1 839.

"Истанбулската спогодба обръща внимание на всички аспекти, които касаят работата по предварителна защита, информиране, образование, протекция, реакция и помощ на потърпевши от принуждение. Документът е подписан от 44 страни от Съвета на Европа и от Европейския съюз (като юридическо лице), като към днешна дата е утвърден от 28 страни в Европа, 17 от които – членки на Европейски Съюз. Конвенцията планува всяка страна да сътвори специфичен механизъм за мониторинг, да отдели подобаващи финансови и човешки запаси за положителното му осъществяване, да дефинира или сътвори един или повече публични органи, отговарящи за координацията, осъществяването, мониторинга и оценката на политиките и ограниченията за предварителна защита и битка с всички форми на принуждение, обхванати от Конвенцията. Ратифицирането на Конвенцията ще способства за позитивна смяна в националната правна рамка в следните направления: Въвеждане на публична статистика от страна на страната за случаите на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола; Криминализиране на „ преследването “, изнасилването в брака, промени в погасителната отминалост на тези престъпления; Осигуряване на бързо и дейно следствие на случаите на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола, от правоохранителните и правораздавателни органи;Въвеждане на задоволителен брой и съответно разпределени в страната профилирани безвъзмездни услуги за протекция на потърпевши дами и деца; Въвеждане на обвързване насилникът да посещава профилирани стратегии, включващи обществени и психически консултаци ", изясняват правозащитници.

Те приканват народните представители, виновните институции, както и медиите, да не се поддават на съзнателната замяна на огромния проблем с насилието над дами и деца с манипулативни и изкривени тълкувания на ясно дефинираните от Конвенцията понятия и цели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР