По повод прогнозите за опасно горещо време Инспекцията по труда

...
По повод прогнозите за опасно горещо време Инспекцията по труда
Коментари Харесай

Работата в жегите създава риск от тежки трудови инциденти

По мотив прогнозите за рисково горещо време Инспекцията по труда още веднъж припомня на работодателите, че законът им вменява задължението да вкарат ограничения за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат.

Работата при високи температури, като се изключи че понижава работоспособността и основава риск за инфаркти и инсулти, е причина и за тежки трудови произшествия най-много поради забавените рефлекси на работещите, предизвестяват от пресцентъра на Изпълнителна организация "Главна ревизия по труда ".

Поради тази причина Инспекцията по труда поучава даже при работа навън такива ограничения да бъдат въведени, въпреки че работодателите към момента не са задължени, защото подаденият код за рискови климатични феномени е жълт.

Подробно отговорностите на работодателите, както и оферти за ограничения, които могат да подхващат, са написани в Наредба номер РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места.

Съгласно нея, без значение от кодовете за рискови климатични феномени, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните пространства, които могат да бъдат сред 18 и 25 градуса съгласно вида работа. При избрани условия са избрани и възможни температури, които могат да доближат и до 33 градуса.

При работа навън ограниченията са наложителни при подадени оранжеви и червени кодове.

Още информация за сигурността при работа в прегряващ микроклимат е оповестена на уеб страницата на Инспекцията по труда.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР