По повод големия медиен интерес по случая, придобил медийна популярност

...
По повод големия медиен интерес по случая, придобил медийна популярност
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата за Барселонагейт: Няма доказателства за наказателна отговорност на Б.Б.

По мотив огромния медиен интерес по случая, придобил медийна известност като „ Барселонагейт “,

До сегашния миг по досъдебното произвеждане са извършени голям брой дейности по следствието, в това число е разпитан в качеството на очевидец някогашният министър-председател на Република България Б.Б. Изготвени и изпратени са две Европейски заповеди за следствие (ЕЗР).

Към момента в хода на воденото следствие не са налице задоволително доказателства по смисъла на член 219 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане към наказателна отговорност на съответно лице. От събраната информация по делото е открито, че воденото следствие в Кралство Испания е прекъснато.

Първата ЕЗР е от 05.10.2021 година С нея са изискани материалите по две съответни следствия, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с следствието на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от правосъдните управляващи на Испания и материали по нея постъпиха в Специализирана прокуратура на 14.02.2022 година Документите са на испански език в размер от 219 страници. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания към момента не е изпълнена.

Във връзка с изнесена в обществеността информация, че в Министерство на вътрешните работи са получени от Кралство Испания документи и снимков материал по случая „ къщата в Барселона “ и с оглед воденото в Специализирана прокуратура досъдебно произвеждане с еднакъв предмет, наблюдаващите прокурори са изискали даване на информацията, налична в Министерство на вътрешните работи.
Един от главните правила в наказателния развой е, че не могат да се водят две следствия с един и същи предмет. До сегашния миг изисканите материали от Министерство на вътрешните работи не са постъпили в Специализираната прокуратура. Съгласно член 46, ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс в осъществяване своите пълномощия по покачване и поддържане на обвиняване за осъществено закононарушение, прокурорът управлява следствието и реализира контрол за правомерност.

След огласена в медиите информация, че от Испания материали по същия проблем са получени и в ДАНС, на 14.02.2022 година те са изискани от наблюдаващия прокурор и предоставени на Специализираната прокуратура през днешния ден, 15.02.2022 година - 26 страници текст на британски език. Незабавно е предоставен преводът им на български език.

Към момента не е ясно на какво правно съображение и от кого е изискана предоставената в Министерство на вътрешните работи и ДАНС информацията по случая, по този начин също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция „ Международно оперативно съдействие “ – Министерство на вътрешните работи на 01.02.2022 г и не е получена досега, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. В посочените нагоре 26 страници не участват каквито и да е реквизити като получател, институция, изготвила документа, подписи и печати на длъжностните лица, установяващи авторството на материала, за същият да бъде употребен като доказателство по делото.

Следва да се уточни, че получена информация чрез интернационално полицейско съдействие няма правна стойност. Редът за събиране на доказателства е регламентиран в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за Европейската заповед за следствие и е спазен от Специализираната прокуратура посредством издаването на ЕЗР до способените правосъдни управляващи в Кралство Испания.

Специализираната прокуратура работи по съответното следствие със правосъдните управляващи в Кралство Испания, само чрез Националното бюро на България в Евроджъст и респективно - Националното бюро на Испания в европейската организация. По мотив по този начин постъпилите от ДАНС материали, ще се насочи питане до Националното бюро на Кралство Испания в Евроджъст, с цел да се откри каква доказателствена стойност същите имат и изпращани ли са такива от Кралство Испания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР