По повод Деня на спасението на българските евреи Организацията на

...
По повод Деня на спасението на българските евреи Организацията на
Коментари Харесай

10 март

По мотив Деня на спасението на българските евреи Организацията на евреите в България " Шалом " и Столична община провеждат Шествие на толерантността и единението на българския народ " Заедно за България. Заедно за Европа ".
 
Началото на шествието ще бъде обещано в 11.00 часа от заместник-кмета на Столична община доцент доктор Тодор Чобанов пред храм " Света София ". Маршрутът включва отдаване на респект с минута безмълвие пред Паметника на Незнайния войник , среща с представители на Светия синод на Българската православна черква пред храм-паметник " Св. Александър Невски ", среща с народни представители пред постройката на Народното събрание и в 12.00 часа публична гала пред Паметника на спасението в парковото пространство сред Народното събрание и Националната художестевна академия. На финала на шествието ще бъде почетена и паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на гибелта.

 
Церемонията е с присъединяване на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева , кмета на София Йорданка Фандъкова , президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер, посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан и ръководителя на Организацията на евреите в България " Шалом " доцент доктор Александър Оскар. Към шествието се причисляват представители от еврейските общности в цялата страна.
 
Заключителната гала във връзка Деня на спасението на българските евреи ще се състои от 17.00 часа в Централната Софийска синагога с публично послание към българската еврейска общественост от президента на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер . В рамките на церемонията ще бъдат връчени награди " Шофар " на посланика на Държавата Израел в България Ирит Лилиан, посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин и Националния координатор за битка с антисемитизма и езика на омразата зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев за огромния им принос към развиването на толерантността и демократичността в българското общество.

 
Главен акцент на заключителната гала е присъединението на девет български неправителствени организации към Меморандум за съдействие и партньорство в битката с езика на омразата и дискриминирането в българското общество, подписан сред ОЕБ " Шалом " и фондация GLAS на 15 февруари 2019 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР