По повод 60 години от кончината на един от най-бележитите

...
По повод 60 години от кончината на един от най-бележитите
Коментари Харесай

Русе почете паметта на един от най-успешните си кметове - Кирил Старцев

По мотив 60 години от кончината на един от най-бележитите кметове на Русе - инж. Кирил Старцев, се организира кръгла маса за живота му, в която се включиха десетки русенски възпитаници.

Събитието бе проведено от Община Русе, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека " Любен Каравелов " и Държавен архив-Русе.
" Личността на Кирил Старцев е емблематична за Русе. Той има тежката орис да управлява града ни в извънредно комплицирана конюнктура - във време на преврати, международна война и неустойчивост. Макар че приключва инженерство в Швейцария, той се завръща в родината, с цел да взе участие в градежа ѝ. Надявам се, че научавайки повече за живота му, ще се вдъхновите за стъпките си отсега нататък ", обърна се кметът Пенчо Милков към младите русенци.

Днес на гроба на инж. Старцев бе отслужена панихида от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

Кирил Старцев е отпред на Община Русе сред 1934-1944 година
Още в първите години на кметуването си той съумява да придаде нов и съвременен образ на града. Изградени са Съдебната палата, Стъклената будка, Мостът на въздишките, Халите и нови учебни заведения в двата края на града. Облагородена е централната градска част, особени грижи се поставят за театъра и запазването на богатата история на Русчук. Развити са канализацията, водопроводната и електропреносната мрежи.
За първи път е въведено и конкурсното начало на административните длъжности в общината.
Кирил Старцев остава в историята на Русе с разпоредителност, упоритост и с благоустрояването на града.
Заради далновидността си бива изпратен да откри сполучливия модел на локално ръководство в Добрич след присъединението на Добруджа към българските земи по Крайовската конвенция. Служебно е изпратен като кмет и във Видин, с цел да подкрепи развиването на града след наводнението от 1942 година

Любопитни моменти от живота и кметуването на инж. Старцев бяха показани от Ренета Рожкева и Кремена Тодорова от Регионалния исторически музей, Валерия Йорданова от Регионалната библиотека, Толя Чорбаджиева и Надежда Цветкова от Държавен архив-Русе.
Името на инж. Кирил Старцев носи улица в центъра на Русе, където е сложена и паметна плоча от признателни жители.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР