По повод 180 години от рождението но Джанюариъс Алойшиъс Макгахан

...
По повод 180 години от рождението но Джанюариъс Алойшиъс Макгахан
Коментари Харесай

Батак почита Макгахан по повод 180 години от рождението му

По мотив 180 години от рождението само че Джанюариъс Алойшиъс Макгахан и 148 години Априлска епопея, Исторически музей - Батак показва фотодокументална галерия „ Макгахан - Благодетелят на България ”.

„ Макгахан - Благодетелят на България ” е фотодокументална галерия състояща се от девет броя табла с размери 70/100 см. Тя показва живота и походите на един от тези безстрашни мъже на ХІХ век, известни на милиони читатели на ежедневния щемпел като „ нашия специфичен сътрудник ”. В апогея на империализма, през годините, когато англичаните навлизат в Африка и Азия, Съединените щати в Тихия океан, а Русия в Туркестан и Източна Европа, няма по-юначни и самоуверени знаменосци от тези репортери. Те са представители на единствените средства за информация от тази ера.

В зората на ерата на връзките, когато за пръв път необятно стартира да се употребява телеграфът Макгахан практикува онази „ застъпническа ” публицистика, която 100 години по-късно ще стартира да оказва голямо въздействие в новата „ медийна ” епоха. Той декларира да вземем за пример, че когато се сблъсква с антихуманните дейности на деспотични държавни управления се трансформира в покровител и поборник, вместо да остане невъзмутимият неутрален наблюдаващ.

Джанюариъс Макгахан е най-видният американски представител на това полузабравено време, на онази епоха, в която дръзки млади репортери „ препускат с оръдейния екот ”, както се показва Арчибал Форбс, из най-свирепите елементи на света и рискуват живота и здравето си, с цел да изпълнят професионалния си етичен дълг: ”Казвай точната истина! ”

Епоха, в която кореспондентът е блестяща персона и може да държи обществото в плен, да раздруса държавното управление до основи и да въздейства на историята.

Изложбата може да разгледате изложбата във фоайето на Исторически музей – Батак.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР