По повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски Регионален исторически

...
По повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски Регионален исторически
Коментари Харесай

Ножче на Васил Левски и негов кован портрет ще бъдат представени в музеен обект „Дечкова къща“

По мотив 150-годишнината от гибелта на Васил Левски Регионален исторически музей - Габрово ще представиот 17 до 19 февруари вмузеен обект „ Дечкова къща “единствената съхранена в града светиня, принадлежала на Апостола на Свободата – ножче. За първи път в общественото пространство ще бъде изложен и негов кован портрет. Времето за посещаване ще еот 10 до 16 часа, а достъпът до двата експоната ще е с вход свободен.

Джобното ножче (XIX век) е с дължина 20 см, фино острие, изтрито от приложимост и с ръкохватка от кост в бяло и черно, завършваща с извивка под ъгъл. В края на дръжката има дребна халка за синджир, служеща за привързване към пояса. Исторически музей – Габрово получава културната полезност от монахините в Габровския девически манастир, посетен от Апостола при едно от пребиваванията му в Габрово.

Автор на самобитния майсторски портрет е малко познатият през днешния ден габровец – художникът Любен Янков. Човек с гений, без академично обучение, само че работил в по-голямата част от живота си като художник-декоратор. Образът на Апостола е изкован върху двумилиметров меден лист с размери: дължина 31 см и височина 47 см и тегло 2,38 кг. Техниката, с която е направен, е известна у нас с съветското наименование „ чеканка “ (изпълнение на скулптурни или художествени творби от тънки железни листове) или с гръцкото наименование торевтика (от toreuo „ режа, цепя “). Хилядолетно, трудоемко изкуството за ръчна обработка на релефа на железни произведения, превръщани в художествени творби. Познато още от древността, то е типично мъжки поминък, тъй като даже за основаването на малко по мярка произведение, е нужна огромна физическа мощ.

Авторството не е маркирано на портрета, само че след тригодишно търсене, беше открито благодарение на роднини и другари на Любен, които са му дали работилницата и инструментите за тази тежка и рядко употребена в България изобразителна техника.

Любен Янков подарява облика на националния воин на Дирекция „ Културно историческо завещание “ – Габрово във връзка 150-годишнината от рождението на Апостола, тържествено маркирана в цялата страна през 1987 година

За да се запознаете с биографията на Любен Янков, да научите кой е първообразът на металното изображение, да си спомните за паметника на Левски, построен от братята Кою и Любен Янкови и Георги Ташков и други любопитни обстоятелства, посетете уеб страницата на музея и прочетете публикацията, готова от Катя Гечева – гл. организатор в РИМ – Габровоhttp://h-museum-gabrovo.bg/?p=11896
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР