По покана на Градската художествена галерия Цветолюб Цоков подреди в

...
По покана на Градската художествена галерия Цветолюб Цоков подреди в
Коментари Харесай

Цветолюб Цоков гостува с изложба живопис в Община Мездра

По покана на Градската художествена изложба Цветолюб Цоков подреди в Община Мездра независима галерия живопис. Нейното разкриване почетоха представители на Общинската администрация и съвет, близки и другари на създателя, който е роден през 1955 година в ловешкото село Голям изво̀р, само че от повече от четири десетилетия живее, работи и твори в гр. Мездра. Сред тях бяха ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, заместник-кметовете на общината инж. Николинка Кътовска, Цеца Костова и Нели Минева, секретарят на Община Мездра инж. Светлана Мицева, дългогодишният шеф на Локомотивното хранилище инж. Любомир Драганов и др. 
Експозицията включва 12 живописни произведения на Цветолюб Цоков - 7 пейзажа и 5 портрета, изпълнени с темперни, пастелни и маслени бои. 
„ Прави усещане ясно изразеното му желание към топлия, пастелен нюанс и опцията на материалите, с които работи да пресъздават обектите с фини мазки и тънки живописни пластове, акцентира при откриването на изложбата Светла Дамяновска, основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. От картините му лъха успокоение и умиротвореност. 
Натюрмортите му пресъздават хубостта и плодородието на българската градина, изключително в работите „ Есенни цветя и ябълки ”, „ Лейка с маргарити ” и „ Натюрморт с плодове ”. 
Пейзажите му подсказват годишните сезони с присъщите за тях цветови хармонии. „ Пролет ” е разгърнато картинно платно, изпълнено в розово и зелено, като при него за по-силен резултат създателят е работил и с пастели. Във „ Винаги дружно ” и „ Лещен ” Цоков е запечатил прелестта на лятото. В жълто-червените краски на „ Двама под дъжда ” и „ Есен в гората ”, където топлата гама е освежена и с малко балансиращо зелено, е предаден третият годишен сезон. А картините „ Етъра зиме ” и „ Морска стихия ” отразяват зимата, само че в случай че в първия пейзаж се любуваме на кроткото обаяние и възрожденската конюнктура, второто картинно платно пресъздава яростта на бурята и борещият се с нея платноход. 
Искам да поздравя създателя на тези картини с откриването на следващата му независима галерия и да му пожелая още дълги години креативна сила и удача! “, сподели в умозаключение Дамяновска. 
От името на Община Мездра заместник-кметът инж. Николинка Кътовска поздрави Цветолюб Цоков с изложбата и му подари бутилка алено вино с пожеланието да продължи да твори и да радва с картините си феновете на изобразителното изкуство. 
Изложбата може да бъде прегледана във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР