По покана на Градската художествена галерия изпълнителният директор на Националната

...
По покана на Градската художествена галерия изпълнителният директор на Националната
Коментари Харесай

Делян Дамяновски подреди изложба живопис от своята лична колекция в Община Мездра /снимки/

По покана на Градската художествена изложба изпълнителният шеф на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ) и дълготраен ръководител на Общински съвет - Мездра инж. Делян Дамяновски подреди в Община Мездра галерия живопис от своята персонална сбирка. 
Вернисажът почетоха близки и другари на колекционера. Сред тях бяха неговият наследник Чавдар, кметът на общината Иван Аспарухов и инж. Георги Давидков, ръководител на Изпълнителния комитет на Общински национален съвет - Мездра (1986-1990 г.). 
Експозицията включва 10 живописни произведения от пет български и един нидерландски художник, както и една картина от незнаен корейски художник, изпълнена със смесена техника. Девет от творбите са пейзажи: „ Родопски пейзаж ” от Ивайло Стойчев, „ Старо село ” от Оги Новаков, „ Реката “ І, ІІ, ІІІ и ІV и „ Завръщане “ от Валерия Генова, „ Море ” от Йорданка Йорданова и „ Корейски пейзаж ” от незнаен създател. Сбирката допълват портретът „ Шутът ” на нидерландския художник Франс Халс (1582-1666 г.), който е репродукция на творба от ХVІІ век, чийто оригинал се намира в Лувъра и един натюрморт от Павел Митков. 
„ Моята душа е в книгите и в картините, показа при откриването на изложбата Дамяновски. Радвам се, че през живота си съм събрал много красиви неща. Реших да изложа една част от картините, които имам, с цел да може повече хора да се насладят на изобразителното изкуство. Нямам обичана картина - всичките са ми обичани, тъй като съм ги събирал с доста любов “. 
„ Картините се основават, с цел да бъдат обсъждани и аз се веселя, че инж. Дамяновски избра да показа с нас и с бъдещите гости на изложбата, удоволствието от докосването до тези живописни работи, сподели кураторът на изложбата Светла Дамяновска. Поздравявам го за хубавата концепция и за реализацията на тази галерия! “ 
Кметът на Мездра Иван Аспарухов също поздрави Дамяновски и в символ на почитание му подари бутилка марково вино. 
Изложбата може да бъде прегледана до 14 октомври във фоайето на втория етаж в постройката на Община Мездра.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР