По покана на Факултета по икономика и бизнес на Загребския

...
По покана на Факултета по икономика и бизнес на Загребския
Коментари Харесай

Росен Христов: Правителствата трябва да реагират, когато пазарът не се справя

По покана на Факултета по стопанска система и бизнес на Загребския университет, който е един от най-старите в Европа, министърът на енергетиката Росен Христов изнесе лекция на тематика „ Държавна интервенция в пазарите в условия на рецесия “. Повод за поканата са дейностите на министерството на енергетиката, посредством които страната ни се е справила с рецесията с енергийните доставки .

„ Като специалист, приближаващ от частния бранш, съм кардинално срещу държавната интервенция в пазарните механизми. Въпреки това една от първите стъпки, които трябваше да подхваща като министър, беше основна интервенция в енергийните пазари и то освен на национално, само че и на европейско равнище. Има случаи, когато вследствие на външни фактори, пазарът не може да действа обикновено и тогава намесата е наложителна и оправдана “ , акцентира Христов.

Той даде съответни скорошни образци с войната в Украйна, пандемията с COVID-19, земетресението в Турция и други. Христов описа на студентите още за диверсификацията на газовите доставки и разширената инфраструктура, която изисква тя, както и за другите снабдители на свежо нуклеарно гориво за централата ни в Козлодуй. По думите му няма по какъв начин да има енергийна сигурност , без конкуренция в доставките. След лекцията Христов отговори на голям брой въпроси на студенти и преподаватели в областта на енергетиката .

По-рано българският министър се срещна с хърватския си сътрудник Давор Филипович, с който разискаха взаимни дейности за търсене на общо европейско решение за предпазване на отработеното нуклеарно гориво . Двамата разясниха още и развиването на геотермалната сила, в което Хърватска към този момент има забележителен опит. Министрите подчертаха положителните връзки сред двете институции и разискаха опциите за разширението им.

По време на престоя си в Загреб, министър Христов посети и световноизвестната компания Rimac. Високотехнологичната компания показа най-новите си разработки в региона на предпазване на сила и разискаха капацитета за разкриване на индустриални мощности в България. Бяха набелязани съответни стъпки за по-нататъшно изследване на тази опция, в това число и посещаване в България през месец август.

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР