По подобие на гмурците, клюномуцунестите китове могат да страдат от

...
По подобие на гмурците, клюномуцунестите китове могат да страдат от
Коментари Харесай

Китовете се стресират от военни сонари

По сходство на гмурците, клюномуцунестите китове могат да страдат от кесонна (декомпресионна) болест под въздействието на военни сонари, предизвестиха учени, представени от Франс прес. Те приканват да се ограничи потреблението на сходно съоръжение в Средиземно море.

"Връзката сред всеобщото излизане на някои типове китове на брега и потреблението на военни сонари със междинна периодичност е напълно ясна ", съобщи ръководителката на проучването Яра Берналдо де Кирос от университета в Лас Палмас на Канарските острови.

Специалистите фокусирали вниманието си върху клюномуцунести китове. Тези морски бозайници, които прекарват огромна част от времето си под водата, са първенци по гмуркане на огромна дълбочина и по дълготрайно задържане на дъха. Излизането им на брега е считано за солидно, когато два и повече екземпляра са открити мъртви по крайбрежието в еднакъв географски регион в близки една до друга дати.

"Масовите излизания на клюномуцунести китове на брега бяха доста редки до 60-те години на предишния век, само че внезапно се усилиха след създаването на военни сонари с периодичност 4,5-5,5 килохерца, които са употребявани от военни кораби, с цел да откриват подводници ", означиха учените. Между 1960 година и 2004 година са регистрирани 121 групови излизания на клюномуцунисти китове на брега. Медицинската причина за гибелта на тези морски бозайници обаче бе открита едвам след излизането на 14 клюномуцунести кита на брега на Канарските острови по време на морски учения на НАТО през 2002 година

Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the Royal Society B.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР