По план БНТ вчера трябваше да се излъчи в 22:00

...
По план БНТ вчера трябваше да се излъчи в 22:00
Коментари Харесай

Кошлуков обясни защо БНТ не излъчи филм за репресиите в Македония

По проект Българска национална телевизия през вчерашния ден трябваше да се излъчи в 22:00 ч. документалният филм на Милена Милотинова за насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония след 1944 г.„ Само тъй като бяха българи “ (1999 г.).

Отпадането на кино лентата от програмата на малкия екран провокира остри публични реакции дали в този акт няма политическа интервенция. Вътрешна македонска революционна организация - младежи излязоха с позиция, че е неприемлива " политическата интервенция в програмата на Българска национална телевизия в 21-ви век ". Те желаеха и оставката на министъра на културата Атанас Атанасов.
Петков и Ковачевски поставят венец пред Паметника на Незнайния боец
По покана на министър-председателя Кирил Петков на публично посещаване в София ще бъде министър председателят на Република Северна Македония Димитър...
Прочети повече
За генералният шеф на Българска национална телевизия - Емил Кошлуков заяви, че " Само тъй като бяха българи "  не е свален от програмата съзнателно:  " Филмът ще бъде програмиран за лъчение другия понеделник (31.01.2022 г.), след блока на " История.BG ", отдаден 150 години от раждането на Гоце Делчев. "

Кошлуков изрично съобщи, че този филм са го излъчвали и ще не престават да го излъчват. 

От Вътрешна македонска революционна организация - младежи обаче считат, че въпросът не се касае просто до комплициране в програмната скица и ще поддържат недоволството на жители като всяка вечер в 22.00 ч. ще пускат на стените си във фейсбук кино лентата на Милена Милотинова. Днес пред Българска национална телевизия е проведен и митинг.

Скандалът се разпали на фона на политическите срещи сред България - Северна Македния, където през днешния ден стана ясно, че правата на българите в Република Северна Македония ще бъдат обсъждани, когато страната е покрай влизане в Европейския съюз. Това съобщи министър председателят Димитър Ковачевски по време на общ брифинг с българския си сътрудник Кирил Петков.
Непрежалимата Македония (I част)
Това не е политически текст. Не е и исторически. Това е текст за истината. Доказаната истина за нас - българите. Истина, от която полит...
Прочети повече
„ Само тъй като бяха българи “ е филм, който споделя за Македонската Кървава Коледа – всеобщите преследвания и разстрели и скалъпените процеси против хора с българско съзнание, както и всеобщата промяна на имена им. Хипотетичната причина за свалянето на кино лентата съгласно Вътрешна македонска революционна организация - младежи са редицата срещи сред България и Северна Македония, както нажежените отзиви от политическите съперници за срещите и сделките.



Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР