По пътищата на България се движат близо 4 млн. автомобила,

...
По пътищата на България се движат близо 4 млн. автомобила,
Коментари Харесай

Нов живот за стария акумулатор

По пътищата на България се движат близо 4 млн. автомобила, а във всеки автомобил работи по един батерия. За страна с размерите на България, тази цифра е впечатляваща – на всеки двама души се пада по едно моторно транспортно средство. На районно равнище обстановката е идентична – от началото на годината в гр. Пловдив се записват над 2500 коли месечно. Затова е от извънредно огромно значение,  какво се случва с всички тези батерии, след излизането им от приложимост.

Оловно-киселият батерия е изработен от олово и оловни съединения, пластмаса (полипропилен) и електролит (воден разтвор на сярната киселина). Съгласно Законът за ръководство на отпадъците в България, е неразрешено изхвърлянето на употребявани батерии в общия битов боклук. След тяхната обезценка, те следва да бъдат събрани, превозени, съхранени и модифицирани единствено от лицензирани оператори, с цел да могат да бъдат рециклирани в профилирана среда. По този метод се съхраняват естествените запаси и се опазва околната среда.

В КЦМ от 2007 година по най-съвременни технологии работи Инсталация за преправка на амортизирани батерии, проектирана от една от водещите международни компании в региона. До момента в инсталацията са рециклирани над 12 млн. акумулатора. Освен попречване на тяхното попадане в околната среда, е основана опция за нов живот за над 125 000 т. рециклирано олово и над 11 000 т. полипропилен, от които са създадени нови батерии и други артикули. 

Говорейки за екология и преработване, надали някой би предположил, че оловно-киселият батерия е един от най-екологичните индустриални артикули. Над 97 % от всеки батерия могат да бъдат рециклирани. Този факт е вероятен с помощта на наличието на олово - като се изключи че е най-рециклираният метал в света, оловото може да се рециклира още веднъж и още веднъж, за несигурно дълго време. За съпоставяне, процентът на преработване при алуминиевите кутии за безалкохолни питиета и бира е 55%, 45 % при вестниците и списанията и едвам 26 % при автомобилните гуми и стъклените боклуци. Затова идващия път, когато се наложи да замените амортизирания батерия на автомобила си с нов, го предайте за преработване – множеството търговци на батерии оферират опция за връщане или подмяна. Останалото е грижа на КЦМ.





 

Процес на преработване на амортизиран батерия

Днешната световна икономическа система се основава на линеен модел, в който естествените запаси се употребяват лимитирано време, след което се изхвърлят като боклук. От друга страна, качеството на живот през последните десетилетия се промени - произвеждаме и консумираме повече артикули и услуги, пътуваме повече и живеем по-дълго. Всичко това оказва съществено влияние върху околната среда. 

Решението е от една страна в виновното ръководство на потока от възобновими запаси и запасите от лимитирани материали, и въпреки това в ефикасното потребление на ресурсите, посредством повторната им приложимост, преправяне и преработване. Двигател на смяната може да бъде всеки един от нас, в ролята си на виновен консуматор. Двигател на смяната е и виновният бизнес. ХОЛДИНГ КЦМ 2000 е част от тази смяна, освен посредством въведеното интегрирано ръководство на ресурсите и използването на кръгови модели в своите производства, само че и като значимо звено във веригата на преработване, включително на по този начин необятно публикувания промишлен енергиен боклук – акумулаторът.  

Животът в по-чиста градска среда е освен живот с по-малко боклуци, само че е и построена просвета на държание на всеки от нас – единствено с дейни жители, виновни бизнеси и общини, можем да бъдем смяната за Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР