По отношение на фармацията Румъния е пазар на излишъка, коментира

...
По отношение на фармацията Румъния е пазар на излишъка, коментира
Коментари Харесай

Депутат: Има картел на фармацевтичния сектор в Румъния


По отношение на фармацията Румъния е пазар на остатъка, разяснява в изявление за уеб страницата Зиаре лекар Адриан Виенер - заместник-председател на Здравната комисия в Камарата на депутатите в северната ни съседка. По думите му това, което не е нужно в Европейския съюз, се изпраща в страната. Като съществени аргументи за създалата се лекарствена рецесия в Румъния депутатът показва ценовата политика и картелизацията на фармацевтичния бранш.

“Големите вериги аптеки работят със хранилища, които ги доставят предпочитано. Ако има да вземем за пример 500 000 кутии ибупрофен, те отиват там. Тогава независимите аптеки или тези от по-малките вериги са ощетени. Складовете обезпечават преференциално доставяне за избрани аптечни вериги. Тук приказваме за “картелизация ”. Случват се и спирания в доставките, главно заради обстоятелството, че складовете не дават услуга от публичен интерес ", сподели доктор Виенер. 

От Съюза за избавление на Румъния възнамеряват да внесат в Народното събрание проектозакон по тематиката. Според лекар Адриан Виенер няма поредна политика в стимулирането на локални производители на генерични медикаменти. “Те не са подкрепени по никакъв метод с държавни помощи. Заради фрапантния скок в цената на елекроенергията и освен, цената на произвеждане на някои медикаменти се усили с 300%, до момента в който референтната цена остана същата ", сподели лекарят. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР