По отношение на АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър

...
По отношение на АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър
Коментари Харесай

Борисов: Китай ще ни помогне да изведем проекта Белене до успешен край


По отношение на АЕЦ „ Белене “ можем да създадем един добър план с китайската страна. Премиерът на Китай персонално се ангажира, че ще ни помогне да изведем плана " Белене " до сполучлив край. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

„ Готови сме да участваме в съдействието в региона на нуклеарната сила с България “, акцентира Ли Къцян, напомняйки, че Пекин към този момент сътрудничи с някои европейски страни в региона на мирната нуклеарна сила. „ Трябва да използваме съществуващото съоръжение за мирни цели. Ние ще засилим този развой “, добави той. „ Има доста благоприятни условия за развиването на двустранната търговия с България и това ще ускори процеса на евроинтеграция ", сподели още Ли Къцян.

Борисов изясни, че Китай към този момент има контакти в областта на енергетиката с страни членки на Европейски Съюз. Проектът за АЕЦ " Белене " би трябвало да се построи по европейските правила и закони и да бъде транспарантен, съобщи министър председателят.

Той добави и че и във връзка с инфраструктурните планове има прогрес. Борисов изрече убеденост, че плановете ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и при спазването на всички правила.

Ли Къцян е доста впечатлен от българската история и даде обещание да насърчи развиването на туризма. Той даде обещание да ускори съдействието с България, добави българският министър председател.

Поднебесната няма да стартира комерсиална война Китай в никакъв случай няма да стартира комерсиална война, безапелационен е Ли Къцян и акцентира, че Пекин ще пази ползите си, в случай че някой желае да усилва цените. „ Ще поддържаме престижа на СТО. Никой няма интерес от комерсиална война, тя пречи на многостранния развой. Търговската война е неприятна за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си “, сподели китайският министър председател и даде обещание да пази ползите на всички компании, в това число задгранични, които ще работят на пазара на Поднебесната. „ Искаме да дадем повече благоприятни условия на България. Ще работя, с цел да показва България в Китай “, съобщи Ли Къцян.

Важното обръщение на премиера Ли Къцян от София е, че форматът „ 16+1 “ не разделя Европа. Той не е ориентиран против останалите страни. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските вложения могат да оказват помощ за развиването на страните от Централна и Източна Европа. Това съобщи на собствен ред министър председателят Бойко Борисов. " Форматът „ 16+1 “ не цели делене и сцепване на съюза, а колкото е допустимо по-бързо страните от Балканите да наваксат изоставането си от страните от Европейски Съюз ", добави той.

Борисов посочи и символиката на това, че Ли Къцян отива от София в Германия при канцлера Ангела Меркел.

По думите на премиера самодейността 16+1 не е геополитически съюз, а са значими срещи, които само целят да вдигнат Брутния вътрешен артикул (БВП) и приходите на хората.

" Искам доста ясно да звучи посланието от София към всички мой сътрудници от Европа, които да схванат, че ние не желаеме делене на Европейския съюз, а колкото се може повече да наваксаме изоставеното и приходите, които всички ние желаем да имаме ", акцентира Бойко Борисов.

Борисов регистрира, че актуалното китайско строителство работи с един много по-дълъг от България интервал напред. Борисов е останал сюрпризиран и заинтригуван, че тактиките им са за след 50 години, а първата им построена автомагистрала е платена. " Китай нямат безвъзмездна автомагистрала. Казвам го за тия, които обичат да приказват доста по тази тематика ", изясни той.

Преди изказванията на двамата министър председатели в Министерския съвет бяха подписани девет двустранни документа за поощряване на икономическо-търговското съдействие на България и Китай. Сред тях са финансово съглашение на Българската банка за развиване (ББР) и на Китайската банка за развиване за 1,5 милиарда евро.

На формалната гала участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, транспортният министър Ивайло Московски, земеделският министър Румен Порожанов, енергийният министър Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и други.

Китайският министър председател Ли Къцян е на четиридневно посещаване в София за присъединяване в седмата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто хазаин през тази година е България. Основната цел на форума " 16+1 " е да задълбочи комерсиалните връзки и икономическото съдействие сред страните-участнички, както и да насърчи развиването на двустранни и многостранни партньорства.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР