По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в

...
По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в
Коментари Харесай

Росен Желязков: ГЕРБ ще работи за съставяне на редовно правителство, дори да не участва в него

По-осезаема е опцията за градивно държание и постоянен кабинет в границите на този парламент. Това съобщи пред БНР Росен Желязков, който е заместник- ръководител на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ.

„ Положението е по-оптимистично, в сравнение с беше преди двайсетина дни. При тази класификация, в която няма ясно изразено болшинство, разказът е значим. Преди година се говореше, че ГЕРБ не би трябвало да е във властта, а в този момент се споделя, че би трябвало да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че би трябвало да има постоянно държавно управление и ще работим за това, даже да не участваме в него. Без такова, този парламент ще действа до края на тази година. В най-тежкия миг страната ще остане без орган, който може да приема значителните закони за развиването на страната, “ разяснява той.

ГЕРБ ще предложи държавно управление, само че държи да има ясна политическа поддръжка, съобщи Желязков.

„ Широката парламентарна поддръжка е въпрос на политическа отговорност. Следващият постоянен кабинет би трябвало да има стратегия с явен небосвод на деяние и той би трябвало да е най-малко до идващите локални избори, “ разяснява Росен Желязков.

Президентът успокоява, а не бави процедурите, счита той.

„ Политическите партии имат време да приказват за бъдещето, а не за предишното. Когато получим мандата, ще проведем диалози с всички към програмен формат. Ако не получим поддръжка от Политическа партия и Българска социалистическа партия, тогава опцията да не се стигне до гласоподаване в зала не е дребна. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата поддръжка. Политическата логичност обаче диктува да не споделяме в никакъв случай. Ако Политическа партия балансират своите визии в политически аспект към ГЕРБ и във връзка с обществените финанси при ръководството на страната, може да приказваме за поддръжка на държавно управление с втория мандат. Стават чудеса, изключително преди Коледа, “ съобщи Росен Желязков.

Третият мандат би предопределил посоката на политическите диалози, изясни Желязков.

„ Ние бихме дали поддръжка при няколко условия. Държим на резистентност на обществените политики и прекосяване през сложния интервал, както и да има ясно фокусирана поддръжка за уязвимите групи, а не под общ индикатор. Разходите би трябвало да се ръководят рационално. Важна е посоката и напъните за влизане в еврозоната и Шенген. Не просто като реализиране на съответна дата, а за облекчение на лихвения напън, който следва. Трябва да има рационално ръководство на бюджетното салдо. От това зависи нашата поддръжка, “ изясни той.

Ние разчитаме на прогнозите, които Министерството на финансите и Българска народна банка вършат за идната година, а Политическа партия приказват за оптимистични сюжети, които се назовават случайно боравене с цифри, изясни Желязков едно от главните разминавания на ГЕРБ с втората политическа мощ.

„ За 2023 година прогнозите са за растеж с едвам 1%, дължащ се на международните процеси. Тази наклонност обрисува и консервативния вид. Но това не обрича третия мандат, “ разяснява той.

Грехота ще е да се приключи работата това Народно събрание, счита Желязков.

„ Политическа доверчивост е да се вършат нови опити и избори. Този парламент работи добре. Структурира се бързо и одобри правилника, “ съобщи той.

Един длъжностен кабинет не може да внася оферти за дълготрайни политики, изясни депутатът от ГЕРБ.

„ Удължителният бюджет значи да се извършват всички влезнали в действие нормативни актове, които плануват спомагателни бюджетни средства. Ние не просто ще изпълняваме бюджета за 2022 година, а и тези политики, планувани за 2023 година с тяхното увеличение. Това значи нарастване на пенсиите и други. Временното удължение на бюджетната рамка подсигурява спомагателните разноски. Няма по какъв начин Народното събрание да направи един избирателен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кого ще се извършва и по какъв начин ще се финансира. Това крие риск страната да се окаже в неплатежоспособно положение, “ разяснява Росен Гелязков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР