По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски

...
По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски
Коментари Харесай

17 г. затвор получи мъж за убийството на жена си в с. Войнеговци

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за отговорен подсъдимия С. К. за съзнателно ликвидиране, осъществено с особена свирепост и в изискванията на домашно принуждение и му наложи наказване 17 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим, оповестиха от прокуратурата.

Обвинителният акт е импортиран в съда от СГП на 29.12.2023 година Разследването по случая е извършено от Столична дирекция на вътрешните работи под управлението и надзора на СГП.

Подсъдимият е предаден на съда за това, че за времето от 21.08.2022 година до към 04:00 ч. на 24.08.2022 година в къща в с. Войнеговци съзнателно умъртвил Д. Д., като ѝ нанесъл голям брой удари с ръце и крайници по тялото, главата и крайниците. В резултат потърпевшата получила голям брой травматични увреждания – кръвонасядания, охлузвания, счупвания на 3 ребра, както и травматично скъсване на слезката, довело до солиден кръвоизлив в коремната празнина, който предизвикал гибелта ѝ. Убийството е осъществено с особена свирепост, защото броят, типът, тежестта и локализацията на всички породени на потърпевшата пострадвания сочат на проявена от обвинения изключителна гняв и озлобление. Деянието е осъществено в изискванията на домашно принуждение, предшествано от редовно практикуване на физическо и психическо принуждение от страна на обвинения по отношение на потърпевшата, с която се намирал във фактическо общуване от началото на 2010 година до гибелта ѝ.

По време на съжителството на С. К. и Д. Д., обвиненият проявявал физическа експанзия и към трите им общи деца, както и, а и най-много против сина на потърпевшата от предходна връзка. Била издадена заповед за незабавна отбрана, с която на съображение член 18, алинея 1, вр. алинея 5 от Закона за отбрана от домашното принуждение С. К. бил длъжен да се въздържа от домашно принуждение по отношение на Д. Д. и четирите ѝ деца. С. К. нарушавал заповедта и в един от случаите изритал с крайник в региона на половите органи сина на Д. Д. В тази връзка е постановено Решение № 1130/08.03.2023 година по НОХД № 6305/2022 година по разказа на СРС, с което С. К. е приет за отговорен за закононарушение по член 296, алинея 1 Наказателен кодекс и му е наложено наказване санкция. Освен това потърпевшата неведнъж гонила обвинения от общинското жилище в ж.к. „ Люлин “, където била настанена с четирите си деца и в следствие отишла с децата да живее в бащината ѝ къща в с. Войнеговци.

На 14.05.2020 година в гореописаната къща и макар заповедта, С. К. нанесъл побой върху Д. Д. Последната позвънила на тел. 112. Бил изпратен екип на полиция и формирано досъдебно произвеждане. С решение № 29/12.04.2021 година по НОХД № 12325/2020 година по разказа на СРС, С. К. бил приет за отговорен за закононарушение по член 296, алинея 1 Наказателен кодекс.

Междувременно от Отдел „ Закрила на детето “ при Дирекция „ Социално подкрепяне “ децата на Д. Д. били изведени от вкъщи ѝ и настанени при приемни фамилии. Тя останала да живее със С. К., който траял с насилието по отношение на нея, като в един от случаите я намушкал с нож в региона на бедрото и заради мощния кръвоизлив персонално обвиненият подал сигнал на тел. 112. Съобщил, че жена му се е самонаранила и самата тя удостоверила думите му, била превозена в болнично заведение, само че отказала да подаде сигнал. След случая, Д. Д. трябвало да върви с патерици.

Насилието по отношение на Д. Д. траяло, като последната се оплаквала на близки и родственици от непрекъснатите физически набези от страна на С. К. Те я виждали с разнообразни пострадвания по тялото и я съветвали да напусне обвинения, само че тя от боязън отказвала.

През август 2022 година Д. Д. съумяла да избяга за малко на неустановено място в. гр. Костинброд. Тогава споделила в телефонен диалог на една от приемните майки на децата ѝ, че не устоя повече. Не след дълго С. К. схванал местонахождението ѝ и я заставил да се прибере с него в с. Войнеговци. Системните побои и вербалната експанзия над Д. Д. траяли до убийството ѝ.

С присъда от 08.02.2024 година по НОХД № 7456/2023 година Софийски градски съд призна подсъдимия за отговорен в това да е умъртвил съзнателно Д. Д. с особена свирепост и в изискванията на домашно принуждение – закононарушение по член 116, алинея 1, т. 6, прочие 3 и т. 6а, вр. член 115 Наказателен кодекс.

Софийски градски съд наложи на подсъдимия наказване отнемане от независимост за период от 17 години и дефинира първичен непоколебим режим на изтърпяване на наказването.

Първоинстационната присъда на Софийски градски съд не е дефинитивна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР