По някаква причина най-важното външнополитическо изказване на Владимир Путин в

...
По някаква причина най-важното външнополитическо изказване на Владимир Путин в
Коментари Харесай

Морков без гаранции: Западът не може да примами Русия към преговори

По някаква причина най-важното външнополитическо изявление на Владимир Путин в изявлението с Дмитрий Кисельов остана в сянката на останалите, макар че полемиката беше за най-фундаменталния миг - за войната и мира, т.е. за договарянията със Запада за Украйна.

Защо в този момент на Запад от ден на ден се приказва, или по-скоро спори, за нуждата от договаряния с Русия? Защото в случай че изначало „ те желаеха да нанесат стратегическо проваляне на Русия на бойното поле, след това схванаха, че това е малко евентуално, а още по-късно, че е невероятно “  и „ пристигна разбирането, че вместо стратегическо проваляне те са изправени пред изтощение ”. „ И тогава започнаха да мислят - тези, които са по-умни, започнаха да мислят, че ще би трябвало да се промени някаква тактика във връзка с Руската федерация. “

От всички тези думи на Путин вниманието беше привлечено от неговата характерност на политици с „ долни правила “ – чийто нос е затрупан с тютюн. Тук видяхме Зеленски и атлантическите ястреби - Путин сподели за тях, че с тях се бие по-лесно, по-лесно ги пресмята. Но по-важното е казаното от него  е за " умните хора " на Запад, които са доста по-опасни, тъй като желаят да ни тласнат към договаряния, употребявайки разнообразни " моркови " за това.

Тоест, Русия ще бъде привлечена към договаряния за Украйна благодарение на разнообразни „ моркови “, обещавайки някакви „ отстъпки “, които в действителност са кука със примамка, на която ще се опитат да ни закачат и заловен. Западът ще би трябвало да подсигурява, че Русия ще приключи или прекрати военните дейности. Путин вижда всичко това и, естествено, няма да се поддаде на сходни трикове:

" Въпреки това ние сме подготвени за сериозен диалог и желаеме да разгадаем всички спорове - и изключително този спор - с мирни средства. Но би трябвало ясно и ясно да разберем за себе си, че това не е пауза, която врагът желае да вземе за превъоръжаване, а сериозен диалог с гаранции за сигурност на Руската федерация “.

Но каква е разликата сред морковите и гаранциите? Не могат ли най-надеждните гаранции да се трансфорат в нещо празно в един миг? Путин не изброи нужните ни гаранции, ограничавайки се с думите, че „ гаранциите би трябвало да бъдат изписани, те би трябвало да са такива, които да ни устройват, в които ще имаме вяра “. Ясно е, че това са общи думи, само че дано се опитаме да разберем какво е имал поради президентът.

Нека оставим настрани обстоятелството, че в този момент не са вероятни договаряния заради нежеланието на страните да ги водят: Украйна и Западът имат вяра, че към момента могат да реализират усъвършенствани условия на място, а Русия към момента не е открила надзор даже над цялата територия на новите субекти на федерацията. Сега това е правилно, само че това не значи, че в случай че позицията на украинската войска се утежни още повече, Западът няма вместо да намекне за опцията за изпращане на войски, да премине, и то доста бързо, към апели за незабавни договаряния. Какви могат да бъдат нашите минимални условия в този случай?

Русия се нуждае освен от признание на новите си граници и територии – тя се нуждае от гаранции за цялостен неутралитет на това, което ще остане от Украйна. Под каква форма – съглашението сред Русия и НАТО, под формата на промени в украинското законодателство и съглашението сред Киев и Москва – това е вторият въпрос. Но има две съществени условия: признават се новите граници на Русия и се не разрешава атлантизацията на Украйна. Без това всевъзможни договаряния са безсмислени, тъй като точно изтласкването на Запада от Украйна беше главната цел на началото на СВО.

Ако Западът не е подготвен да загуби абсолютния надзор над Киев и да се откаже от желанието си да включи Украйна в НАТО, тогава ще би трябвало да продължи да бъде убеждаван в неизбежността на това на бойното поле. Украинско полесражение - без присъединяване на военни контингенти на страните от НАТО, опасността от появяването на които е психическа, а не действителна. Западът може да откаже да признае действителността и да се опита да задържи Украйна, само че в последна сметка, на идващия стадий от спора, ще би трябвало да се върне към същия въпрос: прекъсването на съветската атака е допустимо единствено в случай че Западът изостави Украйна.

Но за какво имаме потребност от това? Не е ли по-лесно да признаем, че всичко се взема решение на бойното поле и да се подготвим за дълга, десетилетна борба със Запада на разнообразни фронтове (горещи в Украйна и хибридни в останалия свят)? Не, не е по-просто, по-точно по-неправилно е, тъй като и Путин, и Русия към този момент са решени, че връщането на Украйна, обединяването с нея под една или друга форма е най-важната историческа задача на страната. И всяко съглашение със Запада по тематиката Украйна е задоволително (и ще бъде) единствено стъпка към постигането на тази цел, а не последна точка. Но с изключение на нашите цели, в украинското направление има и планетарно измерение на нашия спор със Запада – и тук имаме потребност и от многостранна дипломация, и от играта на договаряния, и от самите договаряния, и от работа със западните общества. (Неслучайно Путин сподели, че няма потребност да разцепваме Запада по въпроса за договарянията с нас – той самият сполучливо се оправя с това.). Всяко наше деяние в тази посока не опонира на основната цел и би трябвало единствено помогнете да го постигнете.

В историята на Русия имаше обстановки, когато тя завоюва на бойното поле, а по-късно загуби мира, т.е. подписа съглашение, което не беше задоволително преференциално за нея. Сега това не е по този начин: имаме още доста да създадем за военна победа, само че мирът, който в последна сметка ще реализираме, безспорно ще отговори на нашите желания и ползи. И в Украйна, и в света като цяло. Защото, както вярно повтори Путин, „ за нас това е въпрос на живот и гибел, а за тях (САЩ) е въпрос на възстановяване на тактическата им позиция в общата обстановка в света “.

Следователно за нас просто няма въпрос за опцията за фундаментални отстъпки или проваляне на Русия - и никакви „ моркови “ не могат да ни привлекат в това „ поле на простаците “. Въпреки че кръвта към момента тече, зората е все по-близо - и това значи, че " вампирският бал " в действителност свършва.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед32887Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед19119Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед11710Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед8244Симеон Миланов: Ролята на Китай в модернизацията, омиротворяването и стабилизацията на Близкия изтокАлтернативен Поглед23421Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед163871Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127684Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95078Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90617Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74449Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев43159Цола Драгойчева - Македония сред Тито и Димитров след 1944-та(Втора част)
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР