По никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика

...
По никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика
Коментари Харесай

Петков: Никой не оспорва правото на Северна Македония на идентичност

По никакъв метод не слагаме под въпрос идентичността и езика на Република Северна Македония, съобщи българският министър председател Кирил Петков пред македонската телевизия Сител, представен от МИА.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 89
На въпроса каква е позицията му за македонския език и народ той акцентира, че България е първата страна, която призна Северна Македония като самостоятелна страна и се гордее с това, съобщи Българска телеграфна агенция.

Когато си самостоятелна страна, ние по никакъв метод не слагаме под въпрос идентичността и езика в Република Северна Македония. Това е вашето право на еднаквост и никой не го оспорва, съобщи нощес Петков.

Той уточни също, че двете страни би трябвало да изградят взаимни връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Северна Македония или в България.

По думите му част от проблемите би трябвало да бъдат решени на европейско ниво.

Също по този начин би трябвало да създадем ясни правила, като да вземем за пример, че речта на омразата не е разрешена. Всеки опит би трябвало да бъде кръстосан. Не може да използваме тирада на ненавист за комшия, с който желаеме да имаме добросъседски връзки, добави Петков.

Според него, с цел да се подобрят връзките сред двете страни, би трябвало да бъдат основани работни групи в няколко бранша, които да беседват по съответни тематики, да вземем за пример инфраструктура.

Първо, да има авиовръзка София - Скопие, защото е нужна, сподели българският министър председател. Второ, да се довърши жп линията, която се построява от 140 години, добави той.

Трябва да създадем съответна стъпка към триумфа. Сега, при първото посещаване съм придружаван от министъра на превоза, защото желая тези тематики да не са предмет на диалог още три седмици, а за авиовръзката София-Скопие, както се споделя, да се договорим още на следващия ден, уточни Петков.

Българска държавна делегация отпред с премиера Кирил Петков идва през днешния ден на посещаване в Скопие, където той ще беседва с сътрудника си Димитър Ковачевски.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 89  Преди Кирил Петков - от Беров до Борисов: Посещения и достижения с районен съд Македония Преди Кирил Петков - от Беров до Борисов: Посещения и достижения с районен съд Македония  Кирил Петков пред МИА: Вместо заявления и политическо говорене, да запретнем ръкави и да работим дружно Кирил Петков пред МИА: Вместо заявления и политическо говорене, да запретнем ръкави и да работим дружно  Премиерът Петков отпътува на еднодневно публично посещаване в Северна Македония Премиерът Петков отпътува на еднодневно публично посещаване в Северна Македония
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР