По неписано правило екипите на тримата първи мъже в държавата

...
По неписано правило екипите на тримата първи мъже в държавата
Коментари Харесай

Шипка на 3 март: Връх на единение с паметта и на разделение за политическа употреба

По неписано предписание екипите на тримата първи мъже в страната авансово се схващат кой ще се качи на Шипка и кой ще остане за честването в София. Това е по този начин и от съображения за сигурност - с цел да не се събират на едно място и по едно и също време президент, министър председател и ръководител на Народното събрание. Изключението е единствено вечерта на площада пред Паметника на Цар Освободител, по време на тържествената заря-проверка, когато се събират всички дружно. Тази година край костницата на воините ще застанат ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и президентът Румен Радев. 

Независимо кой е бил собственик на " Дондуков " 1 и кой - на " Дондуков " 2, тонът сред институциите не бе нарушаван от нападки на този ден обратно през годините. Традицията беше прекратена от 2020-а година насам, вследствие на изострените връзки сред третия кабинет на ГЕРБ и президента. За катализатор послужи COVID-пандемията. И някъде оттогава до през днешния ден освиркванията на едните против другите се редуват.

Снимка: БТА

Националният действен щаб анулира формалните тържества поради вируса. Президентът не се подчини и се качи на върха.

" Каква ли щеше да бъде ориста на България през днешния ден, в случай че тези велики българи се бяха поддали на " вируса " на операцията, на " вируса " на страха, на " вируса " на примирението, на " вируса " на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и безвъзвратен ", разкритикува от Шипка президентът.

Снимка: БТА

И се включи в разногласието за 3 март. " През годините доста политици пренебрегваха и оспорваха 3 март. Правят го и през днешния ден. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа приложимост. Те атакуваха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя в миналото щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха проваляне ", заключи президентът, който тогава беше освиркан от последователи на подложените на критика ръководещи от ГЕРБ.

На върха беше и тогавашната председателка на Народно събрание от ГЕРБ - Цвета Караянчева, която напусна демонстративно по време на речта на Радев. Престрелките сред ГЕРБ и президента продължиха и през идната епидемиологична година - 2021-а. Отново имаше възбрана за честване и формалните тържества бяха анулирани. Румен Радев произнесе поредна сериозна тирада от върха.

Снимка: Народно събрание

" Искам да Ви запитвам нещо: очаквали ли сте, че в миналото, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?! Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред тези, на които изискуем свободата си?! Властта още веднъж се опита да сложи под карантина националната ни памет, само че хората имат достолепие и още веднъж са тук ", разкритикува Радев кабинета " Борисов " 3. Множеството пък освирка с крясъци " Оставка " поднасянето на венците от името на тогавашния министър председател Бойко Борисов и вицепремиера Красимир Каракачанов.

Председателката на Народно събрание Цвета Караянчева и тогава се качи на Шипка, само че не застана паралелно до президента, а отвърна на рецензиите му през медиите.

" Тържествата на Шипка са под патронажа на ръководителя на Народното събрание, а това, че президентът желае да пристигна през днешния ден тук и да чете слово, си е негов проблем. Но няма публични тържества. Когато са анулирани формалните тържества, няма по какъв начин да престъпваш рекомендациите на основния държавен здравен контрольор. Аз през днешния ден тук съм като жител, дружно с сътрудници и другари. Не е значимо да четем помпозни речи, не е нужно да си вършим напук ", парира Караянчева рецензията на президента.

Обади се и министър председателят Бойко Борисов, който в този ден се намираше на ревизия по автомагистралите. И упрекна Радев, че внушава неистината, че изпълнителната власт не разрешава честването на Шипка.

" Тържества по време на пандемия никой не прави. Такива лъжци и манипулатори. ", отсече водачът на ГЕРБ.

На идната 2022-а година политическото напрежение на Шипка освен остана, само че доближи недостижима досега точка на шупване. Само основните настоящи лица бяха заменени. Вече управляваше " Продължаваме промяната ", а ГЕРБ бяха останали в съпротива. За първи път от няколко години президентът Румен Радев изневери на традицията и не изкачи върха.

Вместо президента, който остана в София, на Шипка отидоха ръководителят на Народно събрание Никола Минчев и министър председателят Кирил Петков. Беше минала единствено седмица от началото на войната в Украйна, а в общественото пространство и в обществената мрежа даже проехтяха апели за бойкотиране на честванията за 3 март. Обичайните освирквания против кабинета от предходните две години избухнаха с двойна мощност и новият министър-председател се оказа цел на снежни топки. Първата полетя, до момента в който произнасяше зов за единство.

" Време е България да каже: " България е единна! Стига сме се делили на разнообразни групи! Всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Всеки, който желае да прави разделяне през днешния ден, не работи в ползите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко ", провикна се министър председателят на фона на неспиращите възгласи " Оставка ", " Предатели " и " НАТО вън ".

Кирил Петков беше уцелен макар огражденията и плътния кордон от чиновници на НСО , като един от гардовете поемаше ударите от снежния обстрел. По-късно индивидът, улучил премиера със снежната топка, беше издирен и арестуван. А двамата с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев мъчно успяваха да надвикат с речите си множеството, скандиращо " Предатели ", " Оставка ", " НАТО вън ". Протестиращите развяваха български, съветски и флагове на " Възраждане ".

Снимка: БТА

Това беше първият и единствен към този момент по-сериозен конфликт при отбелязването на 3 март, кулминационна точка на разделянето, недостигната на идната 2023 година, когато на Шипка всичко беше умерено. Сам на върха и в спокойна атмосфера речта си произнесе служебният министър председател Гълъб Донев. И някогашният секретар на президента прикани за обединяване на мястото, трансформирало се в знак на разделяне. " Българската независимост има собствен връх и той се назовава Шипка. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни действия ", сподели Донев.

Междувременно 3 март беше заплашен от разжалване, което трябваше да бъде записано в Конституцията по искане на ръководещото болшинство. Планираното детрониране на националния празник провокира Румен Радев да разгласи от върха, само че към този момент по време на честването на Шипченската епопея през август предходната година, че в случай че това се случи, ще се трансформира в " алената линия на нашето самообладание, която националното придвижване няма да допусне да бъде заличена ".

Само няколко дни по-късно близки към президента образуваха предприемчив комитет за референдум, а посред събирането на подписката ГЕРБ разгласи, че няма да поддържа промяната на националния празник. Въпреки това на първо четене на измененията в Конституцията на 8 декември 2023 година 164 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи гласоподаваха за отпадането му и се коригираха едвам при второто гласоподаване. Мнозина от тях през днешния ден ще се изкачат още веднъж на върха и ще насочат честитки през обществената мрежа. Така или другояче, референдумът беше предотвратен, само че комерсиалната марка " 3 март " - патентована, и заветната дата още веднъж не слезе от дневния ред на политици и анализатори месеци наред. Вече като вероятно название на бъдеща пропрезидентска партия.

Шипка не излезе от политическия репертоар и още веднъж стана епицентър на напрежение дни преди Коледа, откакто водачът на " Възраждане " разгласи, че затварят паметника за реорганизация и задачата на властта е да забрани честването на 3 март. Тезата откри почва и бързо провокира неспокойствие в обществените мрежи, на фона на пресния ремонт на Паметника на Съветската войска. Оказа се, че това не е правилно и ремонтът стартира през лятото, а на мястото ще се организира обичайното празненство и то без ограждения. Костадинов пък беше изобличен от някогашната си партия Вътрешна македонска революционна организация и от управлението на музея на храма-костница, че плаши хората с операции.

Така посрещаме следващия 3 март - към момента и народен, и безпартиен празник, с монумент, който си е там, на върха. Но и с риска, наред с честването, и освиркването на едните против другите да се трансформира в традиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР