По най-малко шест активни производства работят следствието и прокуратурата в

...
По най-малко шест активни производства работят следствието и прокуратурата в
Коментари Харесай

Срещу кмета на Струга, влязъл в черния списък на САЩ, има поне шест активни производства

По минимум шест дейни производства работят следствието и прокуратурата в Република Северна Македония, които са на разнообразни стадии от следствието, включващи подозрения за корист със служебно състояние и машинация, свързани с кмета на Струга Рамиз Мерко, оповестиха от прокуратурата в Северна Македония, представена от медиите в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Има и неприключили процедури по наказателни каузи, като едното от тях е по сигнал на Финансова полиция за нарушаване на закона в процедура по отчуждаване, няколко цивилен сдружения са подали сигнал за корист със служебно състояние и власт.

От прокуратурата оповестяват още, че има основателни подозрения за безучастие и непрофесионализъм от страна на прокурорите, които водят тези каузи. Тяхната активност ще бъде обект на особено следствие след отчета на Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ През миналите години против лицето са водени още няколко процедури по сигнали от разнообразни органи и институции. Прокуратурата приема извънредно съществено информацията от  Държавния департамент на Съединени американски щати за евентуалното въздействие на Мерко върху производството. По тези съображения прокуратурата неотложно ще ревизира, за всеки обособен случай, законосъобразността и бързината на дейностите, както и възможното въздействие върху хода на делата. Срещу всички прокурори, за които се откри, че са работили несвоевременно, непрофесионално и под въздействие, ще бъдат формирани наказателни производства ”, допълниха от прокуратурата.

През идната седмица Съдебният съвет в Северна Македония ще образува и комисия за надзор върху работата на Основния съд в Струга, която ще прегледа и заключенията на Държавния департамент на Съединени американски щати, който разгласи кмета на Струга за нежелателен в страната, поради подозрения за корупция.

От Демократичния съюз за интеграция, партията на етническите албанци, издигнала Мерко, оповестиха, че упорстват за следствие на кмета на Струга, до края на което неговото присъединяване в управителните органи на партията е замразено.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР