По мярката за изграждане на фотоволтаични панели и батерии за

...
По мярката за изграждане на фотоволтаични панели и батерии за
Коментари Харесай

МИР: Очакваме небивал интерес към финансирането на ВЕИ за малките фирми по Плана за възстановяване

По мярката за създаване на фотоволтаични панели и акумулатори за локално предпазване на сила ще могат да аплайват и предприятия с до 499 и 1 500 заети лица

„ За всяка процедура по Плана за възвръщаме чакаме да аплайват приблизително към 1000-1300 планове оферти. След приключването на първата процедура „ Технологична рационализация “ и сега втората отворена за „ ИКТ решения и киберсигурност “ обаче виждаме, че в последна сметка постъпват двойно, в случай че не и тройно повече оферти. Това ни кара да мислим, че ще има нечуван интерес и към идната – за създаване на фотоволтаични панели и акумулатори за нейното предпазване “. Това сподели Тони Шопов, специалист от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към  Министерството на нововъведенията и растежа в третото издание на предаването „ Пари има: Говори министерството на нововъведенията и растежа “ в радиоверига „ Фокус “.

Той напомни, че по първата отворена процедура от Плана за възобновяване са подадени над 2 500 планови оферти за над 1 милиарда лева По думите му, подадените планови оферти по втората – за „ ИКТ решения и киберсигурност “, по която се кандидатства сега, са над 3 500 за близо 65 млн. лева месец преди нейното привършване.

„ Процедурата за ВЕИ и локално предпазване на сила ще помогне да българския бизнес да стане енергийно самостоятелен. Стойността на процедурата е 200 млн. лева, като половината от инвестицията ще се заплаща от страната през Плана за възобновяване “, сподели Шопов и добави, че по тази процедура ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия и такива със заети до 499 лица или с до 1 500.

Мярката е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, които да бъдат инсталирани върху покрива на даденото дружество, фасадата му или на терена, на който се намира то. Шопов направи значимото конкретизиране, че батериите за локално предпазване на сила ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата сила ще се създава само и единствено за лична приложимост, без да може да се препродава.

„ Амбицията ни е процедурата да бъде отворена преди Нова година “, разгласи още той и добави, че ще бъде оповестена за публично разискване до дни. Той акцентира, че МИР чака противоположна връзка от бизнеса, асоциациите на бизнеса, общините и регионалните шефове, както и на разнообразни браншове в българската стопанска система, които ще бъдат директни ползватели на средствата по третата процедура.

„ С всяка последваща процедура се стараем оптимално да понижим административната тежест по кандидатстването и то да става все по-лесно. Както към този момент сме казвали, то е единствено и само онлайн през системата ИСУН 2020, като голяма част от инспекциите, които се правят по плановете, към този момент се случват служебно. Администрациите си взаимодействат между тях, вместо всеки кандидатстващ да изпраща следващия документ към нас “, сподели още специалистът.

До края на годината единствено по линия на МИР от Плана за възобновяване към българския бизнес потеглят 600 млн. лева, а от януари идната година започва и новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 на стойност 3 милиарда лева Тя бе утвърдена от Европейска комисия за рекордно къс период – подадена на 16 август и утвърдена на 3 октомври. „ Средствата по нея са за идващия програмен интервал, като още януари ще стартираме с първа процедура. Кандидатстването още веднъж ще бъде напълно онлайн, а големият запас е за микро-, дребните и междинни предприятия в България “, напомни Шопов.

Той сподели още, че към Коледа се чака да бъде утвърдена и Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева Тя е нова за България и ще финансира цифрови решения и научни разработки както в бизнеса, по този начин и в обществените организации. По нея е планувана поддръжка за Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност в размер на 142 млн. евро, както и 70 млн. евро финансиране за цифрови и иновационни хъбове в България, както и ваучерна скица на стойност 25 млн. евро за внедряване на научни разработки в предприятията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР