По-малко ученици ще влязат в клас през новата учебна година

...
По-малко ученици ще влязат в клас през новата учебна година
Коментари Харесай

Все по-малко са учениците в община Опака

По-малко възпитаници ще влязат в клас през новата образователна година в Опаченско. Малката община не прави изключение от общата наклонност за понижаване на броя на учениците в дребните обитаеми места, разяснява специалистът в отдел "Образование " Кръстьо Якимов, осведоми Българска телеграфна агенция.

В трите образователни заведения на територията на общината ще се обучаван общо 380 възпитаници. Броят им понижава с близо 40 спрямо предходната образователна година. За първи път школският звънец ще удари за 35 първолаци в общината, от които 15 в междинното учебно заведение в града, 14 в средищното в Крепча и едвам 4-5 в село Голямо Градище. Всички те ще се образоват в маломерни паралелки, прецизираха от общинската администрация.

Най-осезаемо се усеща неналичието на деца в Голямо Градище. Основното учебно заведение в селото отваря порти за общо 34-36 деца, като всички паралелки ще са маломерни и даже слети от по два класа. "Макар и да не съм последовател на образованието в слети паралелки, смятам, че в този момент е по-важно да запазим учебното заведение ", сподели Якимов. По негови думи, откакто през образователната 2008/2009 година са били закрити три учебни заведения едновременно в разнообразни обитаеми места, вследствие на това скоро са закрити и детските градини и последователно селата се обезлюдили. "Има ли учебно заведение - има и живот ", показа експертът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР