По-малко от половината пътища във Варненска област са в добро

...
По-малко от половината пътища във Варненска област са в добро
Коментари Харесай

Повече от половината пътища във Варненско са с лош асфалт

По-малко от половината пътища във Варненска област са в положително положение. 44,5 % от държавните пътища в региона са с настилка, за която може да се каже, че е добра, излиза наяве от разбора " Регионални профили-2017 " на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), оповестява Дарик.
С най-хубави пътища може да се похвали област Сливен (71,9 на 100 дял на пътната настилка в положително положение ), а най-лош е асфалтът в област Русе (17,7 %).

Сред областите с по-голям % положителни пътища са Шумен (55,9) и Стара Загора (55,7). В същото време с дял под 70% дял на положителни държавни пътища са 9 области, сочи още статистиката.

Област Варна е на четвърто място по най-голям дял на автомагистралите и първокласните пътища в пътната мрежа - 27,4% при 18,6% за страната през 2015 година По-голям % имат единствено столицата София и областите Шумен и Стара Загора.

През 2016 година Варна е региона с най-голям дял на семействата с достъп до интернет (73,8% при 63,5% за страната) и е на второ място след столицата по дял на лицата, употребявали интернет през последната година (73,2% при 62,6% за страната и 75,8% за столицата).

Усредненият размер на обсъжданите локални налози и такси във варненските общини слага Варна на второ място след столицата по най-високи ставки. Въпреки че застаряването на популацията в региона се задълбочава, процесът е по-бавен, а възрастовата взаимозависимост е доста по-благоприятна от тази в страната. Освен столицата област Варна е най-силно урбанизираната област, което предопределя както високата съгласуваност с канализация, по този начин и релативно нечистия въздух. В региона са ситуирани някои от водещите университети, а област Варна е на челните места по обучавани студенти. Традиционно Варна се показва добре във връзка с правораздаването и едва във връзка с сигурността.

Осигуреността на локалното население с общопрактикуващи лекари е сходна със междинната за страната - на един доктор се падат близо 1600 души. Варна е и една от областите с най-вече лекари експерти - на един доктор от водеща компетентност дават отговор 427 души от популацията при 530 души в страната.

Високият интерес към кината и театрите в региона се задържа и през 2016 година Посещенията в кината нарастват до 1281 на 1000 души от популацията при 778 на 1000 души в страната, а в театрите - до 363 на 1000 души при 322 на 1000 души в страната. Посещенията в музеите в региона също се усилват. Библиотеките в региона пък притеглят все по-малък брой читатели, се показва още в разбора на ИПИ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР