По-малко от половината гласоподаватели възнамеряват да упражнят правото си на

...
По-малко от половината гласоподаватели възнамеряват да упражнят правото си на
Коментари Харесай

Галъп: Близо 55% от избирателите искат нов кмет

По-малко от половината гласоподаватели имат намерение да упражнят правото си на избор на локалните избори в неделя. 44.8% имат намерение да гласоподават, като 2.5% от тях се чака да посочат " Не поддържам никого " в избора за общинска листа.

Това сочат данните на изследване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено в последните дни на акцията и са моментна фотография преди " финалната права ".

Според 54.8% от възнамеряващите да гласоподават е по-добре да има нов кмет, до момента в който 37.7% си избират настоящия градоначалник. 53.6% от решилите да гласоподават залагат на личността на претендента, до момента в който 44.8% считат, че когато става дума за кметските избори, за тях е по-важна партията, която издига избран претендент. В последна сметка, надвива общото предпочитание за смяна, както и фокусът върху мажоритарния избор.

24,9% от гласуващите за партия или претендент биха протегнали ръка към листа или коалиция към ГЕРБ, 16,8% - на ПП-ДБ, а в София - и на " Спаси София ", на " Възраждане " - 15,8%, Движение за права и свободи - 12,7%, Българска социалистическа партия - 9,5%, Има Такъв Народ - 4%, " Левицата " - 2,2%, а 12% ще гласоподават за разнообразни други обединения, измежду които личат по-видимо варианти към " Български напредък ", Вътрешна македонска революционна организация и други Независим претендент биха избрали към 2.1% от гласуващите.

Многообразието на локални вариации е неизброимо, прекалено много са по-малките обединения и по тази причина равнищата са ориентировъчни, показват социолозите от " Галъп ". Все отново сполучливо се демонстрират най-общите афилиации на гласоподавателите с избрана политическа марка, т.е. главният им претекст, когато гласоподават за една или друга локална коалиция.

Прегледът по територията на страната демонстрира, че по традиция Българска социалистическа партия се показва по-слабо в североизточни региони, където пък по-силно е Движение за права и свободи. Социалистите не срещат мощна поддръжка и в столицата. " Възраждане " наподобяват в по-добра кондиция в северозападни и югоизточни общини, само че при тази партия има и мощно показване в столицата. ГЕРБ пък изпъква в северозапада, като се изключи че е относително отмерено показан в страната.

Въпросът за общински листи стига до отговори, които са близки до настройките за гласоподаване за парламент. Все отново се срещат и някои разлики по отношение на практиката на " Галъп интернешънъл болкан ". Например, " Възраждане " наподобява в по-удобна позиция спрямо предстоящото гласоподаване за парламент, " Левицата " добива видимост, очевидно предвид на различната роля, която групировката играе по места по отношение на Българска социалистическа партия. ПП-ДБ пък сякаш остават под предстоящото си парламентарно показване, до момента в който Има Такъв Народ демонстрира по-скоро покриване на настройките от двата вида избор, разясняват социолозите.

11.4% от възнамеряващите да гласоподават показват, че биха подкрепили даден претендент, партия или коалиция против възнаграждение, различен тласък или по насила. Сред тези респонденти личат по-скоро млади представители на малцинствени групи и така нататък От интервюираните, които са решени да гласоподават, 83.8% са безапелационни, че не биха продали гласа си.

Социологическото изследване на " Галъп интернешънъл болкан " е осъществено за Българското национално радио. Изследването е извършено сред 15 и 22 октомври 2023 година измежду 1008 души по метода " лице в лице " с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
 Битката в София, съгласно Алфа Рисърч - кой отива на сигурен балотаж Обновена
Битката в София, съгласно Алфа Рисърч - кой отива на сигурен балотаж

Васил Терзиев събира 29,8% подкрепа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР