По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа

...
По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа
Коментари Харесай

Българските антарктици изпълниха научната си програма

По-малко от месец преди окончателното привършване на 26-та Национална антарктическа експедиция, от базата ни " Св. Кл. Охридски " на остров Ливингстън, получихме информация за осъществяването на научната и логистична стратегия. Това заяви проф. Христо Пимпирев, ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

 © Българска телеграфна агенция / Национална антарктическа експедиция
Геолозите доктор Камен Бонев, доктор Дочо Дочев и доктор Стефан Велев след седмичен престой при неподходящи условия в палатка на полеви лагер в далечен неразучен до момента регион, са се завърнали в базата с огромно количество мостри на вкаменелости и рудни потребни изкопаеми. До завръщането им в България, след идно облитане с дрон и няколко доуточняващи маршрута, ще бъде направена детайлна геоложка карта на упоменатия регион.

Осемте робота и три Arduino платки със датчици, занесени на Антарктика по българско-португалски план с участници Людмила Филипова и проф. Нуно Перейра бяха сполучливо съединени и пуснати да събират данни. Апаратите са снабдени със датчици, с които мерят температура, налягане, мокрота, слънчева радиация, височина, GPS данни. След привършване на експедицията роботите ще бъдат предоставени на 3 български и две португалски учебни заведения, в които учениците ще се учат да програмират и мерят данни, все едно са на Антарктика. По плана се снима и 3D видео, посредством което със специфични очила децата ще могат да се придвижват на ледения континент във виртуална действителност.

По мониторинговия интернационален план, изследващ климатичните промени, двама учени от Испания и един от Аржентина с българска логистична поддръжка с моторни шейни и лодки, в региона на нашата и прилежащата испанска база, е инсталирана прецизна научна инсталация с самостоятелно зареждане, която ще предава получените сензорни данни и в интервала на южната зима, когато двете бази са необитаеми и консервирани.

Двамата турски учени, участващи в експедицията са пред довеждане докрай на плановете си за позициониране (точност на cm), благодарение на GNSS-PPP сигнал и проучване на екологични и климатични въздействия върху морски и сухоземни утайки на острова.

Паралелно, логистичният екип - инж. Йордан Йорданов, Станимир Модев, инж. Мирослав Цвятков, Николай Николов, доктор Мартин Любомиров, e присъединил в енергийната мрeжа въз основата нов 60 киловатов дизелов генератор и следва монтиране на фотоволтаични панели. Завършено е построяването на необятен хангар за лодки и шейни и следва консервирането въз основата за престоящата астрална зима.

Всички участници са в положително здраве и чакат с неспокойствие завръщането си в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР