По-малко от една трета от работещите в София са се

...
По-малко от една трета от работещите в София са се
Коментари Харесай

Едва 30% от работещите в София са се върнали в офисите. И това създава един огромен проблем

По-малко от една трета от работещите в София са се завърнали в офисите, демонстрира изследване на Cushman & Wakefield Forton, оповестено през днешния ден. Анкетата, извършена измежду наематели с над 42 000 чиновници в столицата, демонстрира, че 15% от запитаните възнамеряват да върнат чиновниците си в офиса напролет на 2021 година, а 84% нямат проекти по кое време ще стане това. Прогнозите са имунизациите да спомогнат за по-бързото връщане на работните процеси в обикновено русло.

Работим по-дълго от у дома

Докладът сочи още, че работещите от у дома изкарват по-дълъг работен ден. В международен проект работният ден се удължава с 8.2% или 48.5 спомагателни минути, сочат изчисленията.

Тази наклонност може да сътвори от ден на ден проблеми в бъдеще. " Продължителната отдалечена работа визира от ден на ден разнообразни посоки, касаещи физическото и психическото положение на чиновниците ", се споделя още в отчета, направен от Cushman & Wаkеfield и Center for Real Estate and Urban Analyses. Рискът от т.нар бърнаут (професионално прегаряне) пораства в следствие от продължителната работа у дома. Служителите показват, че се усещат по-изморени и натоварени поради нараствания брой видео срещи и по-дългия работен ден.

Това, дружно с потребността от обществени контакти и поддържане на връзките с сътрудниците и компанията, е причина от ден на ден чиновници да желаят да се върнат в офиса. Според специалистите хибридният модел (възможност за работа от офиса, дома или друга локация) ще увеличи успеваемостта и удовлетвореността, като им обезпечава еластичност и свободата да избират. Но малко на брой са тези, които изявяват предпочитание да работят напълно отдалечено.

" Безспорно е, че задачата на офиса се трансформира. Изминалата година потвърди, че въпреки оперативната работа и видео срещите да са вероятни отвред, работното пространство не може да бъде заместено, когато става въпрос за демонстрация на креативност, създаване на екипи и междуличностни връзки, приобщаване на нови хора. А за триумфа на фирмите точно тези действия са основни ", добавя Йордан Кръстев, управител " Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Според отчета явлениeто FOMO (Fear of Missing Out), което разказва страха от пропускането на нещо забавно и основава чувство за незадоволеност, стартира да се появява измежду част от работещите от у дома. Особено очевидно е в фирмите, където някои чиновници към този момент са се върнали в офиса. Напрежението се укрепва в допълнение и от сложното балансиране сред работа и домашни отговорности.

Според създателите на отчета упованията са със основаването на имунизацията хората да стартират да се усещат в сигурност на работното си място и това да улесни процеса по поетапното им връщане. Към октомври 2020 година това към този момент е реалност в Китай и Корея. Бизнесът там населява офисите на равнищата отпреди пандемията, а прогнозите са това да се случаи и на другите пазари след последователното преодоляване на разпространяването на вируса.
 Как ще наподобява офисът в бъдеще?
Как ще наподобява офисът в бъдеще?

Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton, пред Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР