По-малък поток от пациенти в спешно отделение, завишени мерки за

...
По-малък поток от пациенти в спешно отделение, завишени мерки за
Коментари Харесай

Как ще се справят по-малките болници със случаи на коронавирус

По-малък поток от пациенти в незабавно поделение, повишени ограничения за сигурност и подготвеност за разнообразни сюжети с разпространяването на ковид. Това е картината в единствената болница в Шумен, която може да изолира инфектирани пациенти, осведоми Нова телевизия.

При случаи от останалите обитаеми места от района ще се наложи превозване до регионалния център. В по-малките общини пък се подхващат изключителни ограничения.

На входа на лечебното заведение има сложена жива защита. Въведен е ограничаващ режим и за пациенти, и за техните придружители. Спешното поделение е заключено. Вътре може да се влезе откакто се позвъни.

„ Потокът от пациенти внезапно понижа. Този път в действителност се отсяват незабавните пациенти от неспешните. Докато преди този момент на ден през отделението минаваха към 100 индивида, сега минават към 20 пациента, които в действителност са незабавни и които в действителност са приети в болница в болничното заведение “, съобщи доктор Димитър Костов, МБАЛ-Шумен.

Плановият банкет в болничното заведение е неразрешен. От лечебното заведение регистрират 50% спад при хоспирализиранията. Това дава опция за актуализиране на графика на медиците.

„ Така или другояче поддържаме един екип, който да поеме предстоящ поток от пациенти с ковид “, изясни Костов.

Ако в Шумен се записва подобен случай, пациентът може да бъде изолиран в обособена клиника. Тежките случаи ще постъпват в бившето фтизиатрично поделение, където ще бъдат сложени в изолираност. То се намира в обособена от болничното заведение постройка.

В регионалната болница има нужните защитни средства, а в Шумен бе открита и дарителска акция, която да подкрепи закупуването на спомагателни дезинфектанти и облекло за най-уязвимите специалности.

„ Подали сме една много огромна поръчка за защитни средства. Очакваме престилки, ръкавици, маски “, разясни Костов.

В другата настояща болница в област Шумен – тази във Велики Преслав, има физическа защита и пропускателен режим. В момента там се лекуват 40 пациенти.

„ Имаме приемен кабинет, където става първият обзор от доктор. Там още един път се организира щателна анамнеза. При нас постъпват пациенти от филиала за Спешна помощ “, сподели доктор Иван Димитров, МБАЛ-Велики Преслав.

Съмнителните случаи може да се тестват. „ Имаме вътрешно поделение и одобряваме пневмонии. Логично е да постъпват пациенти с сходни недоволства. Ние си го одобряваме и поемаме целия риск. Нямаме място, което да е отделено, на този стадий няма и логичност да ги отделяме. Все още няма сходен случай, само че рискът съществува. И в случай че има сходно нещо – заплахата е, че ще бъдем в 14-дневна карантина ", сподели още Димитров.

Ако се окаже, че казусът е тежък, ще се наложи пациентът да се транспортира до лечебното заведение в Шумен.

В обитаеми места, в които няма болница – като Смядово, пациентите се поемат от центъра за незабавна здравна помощ.

От Спешна помощ също регистрират по-малко сигнали. Техните екипи са обезпечени с защитни средства и са в подготвеност да реагират и на най-тежките случаи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР