По-лесно достъпна и разбираема информацията за мръсния въздух и то

...
По-лесно достъпна и разбираема информацията за мръсния въздух и то
Коментари Харесай

Екоагенцията обещава да дава по-достъпни данни за мръсния въздух в реално време

По-лесно налична и разбираема информацията за мръсния въздух и то в действително време, а не с ден забавяне, както е сега. Това дават обещание от Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) доникъде на тази година.

От екоагенцията към този момент са планували за 2018 година социална поръчка за план, с който данните за замърсяването с фини прахови частици от системата им за мониторинг да се показва на популацията в действително време, на очевидно място на уеб страницата им и тя да бъде елементарно разбираема. Това стана известно от думите на шефа на екоагенцията Валери Серафимов в изявление за " Дневник ", което ще бъде публикувно по-късно през днешния ден.

В момента информацията за запрашаването на въздуха в страната се разгласява на уеб страницата на организацията като бюлетин за качеството на въздуха. Бюлетинът обаче не е елементарно откриваем на станицата на екоагенцията, а информацията не е изключително разбираема за жителите. Данните се разгласяват с ден забавяне и демонстрират единствено точките, в които има превишения на допустимите правила на замърсяване с фини прахови частици и градовете.

За съпоставяне новият европейски показател за качество на въздуха, където от скоро има данни в действително време и е за всички градовете в България, в които има измервателни станции, е елементарен за прилагане и насочване.

" Целта на тази задача е точно елементарно онагледяване на замърсяването на въздуха, " увери шефът на екоагенцията. Създаването на системата ще отнеме половин година най-много, предвижда още Серафимов. Финансирането би трябвало да пристигна от Министерството на околната среда. Идеята сега е препоръчана на специалистите от Министерство на околната среда и водите, само че не е написана в детайли, а единствено във формат " като заглавие ".

В момента Изпълнителна агенция по околна среда в действително време дава информация на популацията, когато се надвишават равнищата на серния диоксид, на азотния диоксид и озон. " И това е по-важното в сравнение с от други неща, които желае популацията. Имаме ли три часа поредни замърсяване с тези замърсители, тогава има заплаха за здравето хората – на деца, възрастни и хора с белодробни болести, " сподели още Серафимов.

По думите му замърсяването с фини прахови частици не е толкоз рисково за здравето на хората.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (113)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР