По-кратки срокове за отпускане на кредити и по-големи облекчения в

...
По-кратки срокове за отпускане на кредити и по-големи облекчения в
Коментари Харесай

Кредити при по-кратки срокове в гаранционната програма на ББР

По-кратки периоди за разпределяне на заеми и по-големи облекчения в условията за поръчителство ще предлага гаранционната стратегия на Българската банка за развиване в поддръжка на бизнеса, обиден от пандемията от COVID-19. Промените в антикризисната мярка бяха утвърдени с решение на Министерския съвет и ще влязат в действие след позитивно мнение от Европейската комисия.

Фирмите към този момент ще имат информация дали са утвърдени за кредитиране до 5 работни дни след даване на всички нужни документи, а усвояването на средствата ще е допустимо до 10 работни дни. За да получат финансова поддръжка по програмата, фирмите следва да имат завършени най-малко 3 финансови години, най-малко една от които да е приключила с облага.

От гаранционния инструмент могат да се възползват микро-, дребни  и междинни компании от всички браншове на стопанската система. Условието е да реализират стопанска активност и да са регистрирани в Република България, както и да търпят неподходящи стопански последствия от разпространяването на пандемията.

Максималният размер на финансирането към този момент ще бъде до 3 млн. лева, без значение от размера на компанията, като ББР ще покрива до 80% от главницата на заема при посочените в програмата условия. Срокът за погасяване на заеми е до 7 години с опция за до 3-годишен гратисен интервал.

Търговските банки-партньори по програмата ще изискват като поръчителство персонални гаранции от притежателите на компаниите, както и, в случай че е използвано, залози на вземания от сметки по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), Закона за особените залози (ЗОЗ) и посредством контракт за финансово поръчителство, според Закона за договорите за финансово поръчителство (ЗДФО).

Срокът за кандидатстване по обновената гаранционна стратегия на ББР е до 20.12.2021 година

Одобрените от държавното управление промени целят синхронизирането на програмата с създадения през месец май от Министерствата на стопанската система и на финансите надграждащ механизъм за намеса посредством ликвидна поддръжка за предприятията в страната, наименуван „ Портфейлна гаранция за превъзмогване на следствията от COVID-19 “ („ Програмата за възобновяване “). 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР