По какви пътища се движим и по какви ще се

...
По какви пътища се движим и по какви ще се
Коментари Харесай

Състоянието на пътищата: Ще останат ли без поддръжка в сезона на дупките след снега?


По какви пътища се движим и по какви ще се движим? От огромните инфраструктурни планове на страната до 2026 година ще бъде подготвена единствено автомагистралата до Сърбия. На този декор стотици километри пътища в този момент се нуждаят от незабавен ремонт.

Регионалното министерство би трябвало незабавно да приключи сектора Благоевград-Крупник на автомагистрала " Струма " и трасето Боаза - Павликени на " Хемус ".

До 2025 година е планувано да се модернизират правите Видин - Монтана и Враца-Ботевград.



За улеснение на връзките по направлението север-юг, кабинетът твърди, че ще постави старания за ремонт на пътя Монтана-София с тунел под прохода Петрохан. До края на 2040 година би трябвало да е подготвен и " Дунав мост 3 ", привързан с правата Русе - Велико Търново.

На новоизграждащият се сектор от автомагистрала " Европа " към Сърбия е посочен като част от проектите на страната по завършването на огромните инфраструктурни планове до 2040 година. Договорът за последния лот тук е на стойност 222 млн. лева, а наша инспекция през днешния ден откри, че тук се работи интензивно.

В Народното събрание обаче депутатите предизвестиха, че би трябвало да се реши въпроса с разплащането на поддръжката на републиканската пътна мрежа, с цел да не останат този и още близо 300 сектора без поддръжка.

Остават 16 км до завършването на автомагистралата до Сърбия, само че строителството се бави поради липса на контрол.



Държавата си е сложила за цел до 2025 година да приключи и пусне в употреба цялата автомагистрала " Европа " - от Калотина до София.

Тази права дружно с още близо 300 обекта обаче може да се окаже без поддръжка поради изтичащи контракти сред пътната организация и компаниите. Затова ръководещите търсят решение.

„ Ние предлагаме 50% да се платят в този момент на компаниите, а в решението е записано другите 50% да се платят, откакто си свършат работата “, сподели Настимир Ананиев, ръководител на комисията по районна политика.

„ Предлаганото решение е единственият съгласно нас метод АПИ да продължи да поддържа републиканската пътна мрежа и да довърши стоящите незавършени автомагистрали, мостове и тунели “, съобщи Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районното развиване

Темата обаче скара ръководещи и съпротива в отрасловата комисия.

„ Не би могло с решение на Народното събрание да се вземат решение въпроси, които са от компетентността на АПИ, Министерство на регионалното развитие и който да е различен орган на изпълнителната власт. Това е една динена кора, сложена от предходната власт, това са революционните дейности на служебните кабинети “, разяснява Николай Нанков, ГЕРБ-СДС.

„ Въвеждате безпорядък в хаоса с това решение за контракти, които не са оповестени и това в допълнение ще задълбочи казуса “, сподели Елена Гунчева от „ Възраждане “.

„ Не ни вменявайте решение, което ръководителя призна, че може да не е съвършено, само че ние желаеме да е съвършено, в полза на министъра “, сподели Халил Летифов, Движение за права и свободи.

А по проекта на страната по-голямата част от огромните инфраструктурни планове като автомагистрали, мостове и тунели, би трябвало да приключат до 2030 година Паралелно с това обаче ще текат и поправки на близо 3000 км пътища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР