По инициатива на Швеция в Парламентарната асамблея на Организацията по

...
По инициатива на Швеция в Парламентарната асамблея на Организацията по
Коментари Харесай

Шведски шамар за Литва заради атаките срещу Беларуската АЕЦ

По самодейност на Швеция в Парламентарната асамблея на Организацията по сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в сряда беше спряна резолюция на литовски парламентаристи, съдържаща рецензия за строителството на Беларуската АЕЦ в Островец, написа Delfi.lt. Представители на Литва споделиха, че са събрали нужните подписи, само че при започване на съвещанието на асамблеята в Минск, по самодейност на шведския социалист Кент Харстед, проектодокументът е бил зачеркнат от дневния ред на непрекъснатия комитет. "За наше голямо удивление срещу беше представителят на Швеция. Това беше един осезателен удар от страна на сътрудниците ", съобщи водещият делегацията от Литва Виргиниюс Синкявичюс. Политикът сподели, че по време на полемиката отклонил причините на шведския представител, че строителството на централата е въпрос на двустранни връзки и акцентира, че нуклеарните повреди нямат граници. В изгода на това въпросът да остане в дневния ред са дали своят вот 8 страни, 20 страни са дали своят вот срещу, а 29 страни са се въздържали.

Проектът за резолюция против Беларуската АЕЦ е импортиран от литовския парламентарист Лауринас Кащюнас. В нея се твърди, че Беларуската АЕЦ се строи на 20 километра от границата с Литва. Дейностите се правят прибързано, без съблюдаване на стандарти за качество и сигурност, а мястото на площадката не е определено по надлежния ред.

Борбата на Литва против Беларуската АЕЦ не е от през вчерашния ден. В последните години има редица офанзиви против плана, който се осъществя в Островец от съветската държавна корпорация "Росатом ", само че мнозина специалисти са безапелационни, че става въпрос по-скоро за политика, в сравнение с за софтуерни терзания. Беларуската АЕЦ е по съветски дизайн, с реактори ВВЕР-1200 от най-новото потомство "3 плюс ", които дават отговор на всички условия на Международната организация по атомна сила за сигурност и надеждност, както и отразява всички така наречен постфукушимски стандарти за сигурност.

Заседанието на Пленарната асамблея на ОССЕ в Минск ще продължи до края на седмицата. Резолюциите имат целесъобразен темперамент и се употребяват като средство за политически напън. Властите на Литва към този момент обявиха, че нямат желание да употребяват електрическата енергия, създадена от Беларуската АЕЦ, и приканват към протест и другите страни в региона макар дефицита на електрическа енергия като цяло. Еврокомисията се отнася към тази самодейност деликатно, тъй като пораждат въпроси по какъв начин запорът върху вноса на електрическа енергия се съгласува с клаузите на Световната комерсиална организация и по какъв начин сходен протест от страна на Литва би съдействал за повишение на нуклеарната сигурност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР