По инициатива на Окръжна прокуратура-Велико Търново се проведе съвместно съвещание

...
По инициатива на Окръжна прокуратура-Велико Търново се проведе съвместно съвещание
Коментари Харесай

ОП-Велико Търново проведе съвместно съвещание с представители на полицията и местната власт с цел анализ и противодействие на престъпността

По самодейност на Окръжна прокуратура-Велико Търново се организира взаимно заседание сред представители на прокуратурите от Великотърновския правосъден регион, ОДМВР-В.Търново и представители на локалната власт в десетте общини  в региона.

На срещата, чиято цел бе да се направи разбор и оценка на спецификата и динамичността на престъпността в региона, участваха Цани Попов – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – В. Търново,  Тихомир Шабов – областен прокурор на Районна прокуратура – В. Търново, старши комисар Димитър Машов – шеф на ОД Министерство на вътрешните работи В. Търново, кметове, заместител – кметове, секретари и адвокати, които представляваха 10-те общини в региона.

Основна тематика на диалога бе настоящата конюнктура в общините във връзка с битовата престъпност, закононарушенията, свързани с разпространяването на наркотични субстанции и пътно-транспортните закононарушения и обрисуване на проблемите по поставените въпроси.   

Заместник-окръжният прокурор Цани Попов обърна внимание, че тази връзка следва да се приема като партньорство за разрешаване на наболелите проблеми и сливане напъните на локалната власт и правозащитните органи за търсене на по-голяма успеваемост в битката със закононарушенията и решаването им на локално равнище. С оглед активизиране на разговора с жителите, бе признато в по-отдалечените и по-малки обитаеми места от време на време да се провеждат приемни с представителите на прокуратурата и на локалната власт, на която жителите да посочат проблемите които имат и да им бъдат разяснявани опциите за решаването им.

Старши комисар Машов изнесе информация по отношение на положението на битовата престъпност, закононарушенията, свързани с разпространяването на наркотични субстанции и пътно-транспортните закононарушения, като уточни, че това са главните проблеми, наболели във всяка една от общините. Той добави, че е основана организация, като са образувани мобилни екипи от ОДМВР-Велико Търново и направен график за срещи с хората в дребните обитаеми места.

Районният прокурор Тихомир Шабов показа данни за закононарушенията от компетентността на районната прокуратура. Той подчертава, че има увеличение на новообразуваните досъдебни производства за обири, грабежи, измами, противозаконната сеч и във връзка с опиатите, и моли за по-голяма интензивност от страна на общините и локалните органи, които имат доста контролни функционалности по градежите и по сметищата.

Георги Камарашев, заместник-кмет на В. Търново, показа, че съвсем всяка седмица има блъснат човек на пешеходни пътеки, макар, че множеството пешеходни пътеки са със светещи знаци и актуализирана маркировка.  Той посочи като доста сериозен проблем вандализма, което може да се реши с създаване на система за видеонаблюдение. Според него това би трябвало да се инициира на централно равнище, а не на общинско равнище – да се подхващат ограничения за създаване на система, която да е централизирано вързана и да има събираемост на санкциите.

Очертани бяха проблеми като повишаване на пътните катастрофи, за които могат да бъдат търсени решения както на нормативно равнище, по този начин и във връзка с организацията и действието на способените институции. Проблеми със сигурността на жителите в по-малките обитаеми места, опазването на имуществото и селскостопанската продукция, злоумишлени дейности, водещи до заличаване на културни полезности, които изискват безапелационна интервенция, както от правозащитните органи – прокуратура и полиция, по този начин и от локалната власт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР