По-горещият климат означава по-гладни насекоми, които ще изяждат милиони тонове

...
По-горещият климат означава по-гладни насекоми, които ще изяждат милиони тонове
Коментари Харесай

Вредните насекоми ще унищожават повече посеви заради глобалното затопляне

По-горещият климат значи по-гладни инсекти, които ще изяждат милиони тонове посеви. Това предизвестяват учени от Университета на щата Вашингтон в проучване, оповестено в научното списание "Сайънс ", предадоха международните осведомителни организации.

Според учените универсална физиологична характерност на насекомите е, че когато е по-топло, те похапват повечко. Освен това в умерените региони повишението на температурите води до бързото въпроизвеждане на насекомите. Резултатът от световното стопляне ще бъде, че ще има повече инсекти, които ще ядат повече, обобщава Къртис Дойч, един от създателите на проучването, който е и професор по океанография в Университета на Вашингтон.

Тези гладни инсекти ще се нахвърлят върху посевите от жито, царевица и ориз, предизвестяват специалистите.

Франция, Европа и Съединени американски щати, огромни производители на зърнени култури, ще бъдат по-засегнати от феномена на "гладните прегрели буболечки ", в сравнение с тропическите региони като Бразилия или Виетнам, където насекомите се възползват оптимално от метеорологичните условия.

Да се даде оценка на загубите от този феномен е мъчно упражнение. Учените са взели поради повишаване на температурата с 2 градуса по Целзий и резултатът, който ще има това върху метаболизма и спомагателния вкус на насекомите. Те обаче не са взели поради вероятно в допълнение потребление на пестициди или други промени, които биха предотвратили сходно злополучие.

Резултатът от изчислението е, че при увеличение с 2 градуса на температурите на повърхността ще бъдат изядени 213 милиона тона посеви от трите фундаментални култури. Сега насекомите изяждат 166 милиона тона. Резултатът ще е увеличение на цената на храните, а най-бедните ще бъдат най-засегнати.

В световен проект един на девет души към този момент страдат от липса на задоволително храна. Очаква се популацията на света да доближи 9,8 милиарда души до 2050 година

Учените акцентират, че най-големи загуби ще понесат огромните производители Съединени американски щати, Франция и Китай. А най-голяма изгода от феномена ще извлече насекомото от типа Diuraphis noxia. На френски неговото по-разпространено име е съветска житна въшка, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР