По-голямото производство на вятърна и слънчева енергия е сред основните

...
По-голямото производство на вятърна и слънчева енергия е сред основните
Коментари Харесай

Най-големите източници на електроенергия в Европа по държави

По-голямото произвеждане на вятърна и слънчева сила е измежду главните мотори за прекосяване към възобновими енергийни източници. Само 8% от електрическата енергия в Европейски Съюз през 2011 година е от възобновими източници през 2011 година, само че стига до 19% през 2021 година Въпреки че това може да наподобява малко, делът на Европейски Съюз от производството на вятърна и слънчева електрическа енергия е преди всичко, дружно с Океания, спрямо други райони по света, написа Visual Capitalist.

Въпреки че хидроенергията не съставлява толкоз огромен дял като другите източници, тя е най-често срещаният източник за произвеждане на електрическа енергия в Европа, играейки значима роля в обезпечаването на възобновима сила.

Едва ли е изненада, че нуклеарната сила е най-големият източник за произвеждане на електрическа енергия в Европейски Съюз и в цяла Европа , макар спада си през последните няколко десетилетия. През 2001 година нуклеарната сила съставлява една трета (33%) от производството на електрическа енергия в Европейски Съюз, а през идващите 20 години спадна до 25%.

Източници на електрическа енергия на огромните страни в Европа

 Map of Europe with countries colored according to their biggest sources of electricity generation

Когато забележим разбивка на обособените страни, излиза наяве, че едни от най-големите страни в Европа разчитат на изкопаеми горива като максимален индивидуален източник на електрическа енергия.

Германия да вземем за пример е доста подвластна от силата от въглища, която от 2017 година до 2021 година е генерирала 31% от електрическата енергия на страната. Въпреки зависимостта от въглеродно-интензивните изкопаеми горива, общото произвеждане на вятърна и слънчева сила дружно дават отговор за по-голяма част от производството на електрическа енергия в Германия с 33% (23% от вятърна и 10% от слънчева).

Франция е най-голямата стопанска система в Европа, която разчита най-вече на нуклеарната сила, като нуклеарната сила съставлява над 50% от производството на електрическа енергия в страната.

Италия, Обединеното кралство и Нидерландия се зареждат най-вече с природен газ, когато става въпрос за тяхното произвеждане на електрическа енергия от 2017 година до 2021 година Докато Италия е най-зависимата от трите страни - 42% от електрическата енергия, генерирана от природен газ, то Нидерландия (40%), и Обединеното кралство (38%) не са доста по-напред.

Испания много сполучливо се оправя с прехода към възобновими енергийни източници. Докато в интервала 2017-2021 година страната беше подвластна най-вече от природен газ (29%), през 2022 година приносът на природния газ в производството на електрическа енергия спадна до 14%, а вятърната сила стана главният източник на електрическа енергия с 32% дял.

Освен Германия, други страни, в които въглищата обезпечават огромна част от силата са България, Полша, Чехия, Сърбия, Турция, Албания, Северна Македония и други

Сред тези, които разчитат главно на вятърна сила, с изключение на Испания, са Дания и Литва .

Страните, които разчитат главно на хидроенергия са Португалия, Норвегия, Швеция, Австрия, Хърватия, Румъния и други
източник Дял на производството на електрическа енергия в Европейски Съюз (2011) Дял на производството на електрическа енергия в Европейски Съюз (2021) Ядрена 29% 25% Въглища 25% 14% Природен газ 19% 20% Хидроенергия 10% 13% Вятърна 6% 13% Петрол 5% 2% Соларна 2% 6% Биогориво 4% 5% друго - 2%
Ускоряване на енергийния преход в Европейски Съюз

След нахлуването на Русия в Украйна енергийната самостоятелност в Европейски Съюз стана по-важна от всеки път. Страните трявба да ускорят прехода си към възобновими енергийни източници.

Според отчет на Ember преходът е отбелязал забележителен прогрес през 2022 година, като слънчевата и вятърната сила (22%) изпреварват природния газ (20%) в производството на електрическа енергия за първи път.

Въпреки че през 2022 година се следи нарастване на производството на електрическа енергия от изкопаеми горива за Европейски Съюз, Ember чака то да намалее през 2023 година с до 20%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР