По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни

...
По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни
Коментари Харесай

Властта отпуска 10 млн. годишно повече за българско кино 

По-голяма дотация за български филми, повече национални продукции и спомагателни финансови тласъци – това са част от измененията, които депутатите утвърдиха на първо четене в Закона за филмовата промишленост, съобщи БГНЕС.

Текстовете са направени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единомислещо утвърждение в отрасловата парламентарна комисия, само че с предварителната спогодба от народните представители, че някои от тях ще бъдат прецизирани сред двете четения на законопроекта.

По-голямата част от сектора приема измененията позитивно, само че някои създатели към този момент повдигнаха въпроса за това по какъв начин ще се управлява финансирането, както и за контрола върху качеството. 

" Днес е огромен ден за българската киноиндустрия. Ще разгледаме един закон, по който не е работено повече от 15 години, а Европа и светът се развиват ", съобщи с възторг от парламентарната естрада актьорът-депутат от ГЕРБ Евгени Будинов при днешните разисквания. Преди да стане партиен функционер, Будинов е умерено прочут от функциите си в театъра и присъединяване във филми като " Корпус за бързо реагиране ", а в последно време с изключение на с политическата си активност нашумя с присъединяване си в ноторната " Песен за Банкя ".   

Новите текстове плануват промени в схемата на държавно подкрепяне на националното филмопроизводство, разпространяването, рекламата и сподели на филми, както и подпомагането на фестивалите и културните прояви. Вътре е заложено и нарастване на дотацията за национални продукции с 10 млн. лева годишно. Законопроектът желае да се разшири и обхватът на родното кино – от 7 игрални кино лентата да се създават 12, документалните да се усилят на 22, както и да се подтиква производството на повече анимация. 

Покрай бонусите за българските създатели след дълги години лобизъм беше уредена и така наречен, която планува финансови тласъци за задграничните кино компании, осъществили продукции у нас. Те ще могат да си възвръщат избран % от разноските, осъществени до момента в който текат фотосите в страната ни. Според вносителите това ще бъде спомагателен тласък за непознатите компании да избират България за реализация на своите продукции. Основно поправката обслужва ползите на компанията-притежател на някогашния държавен киноцентър, носещ през днешния ден името " Ню Бояна ". 

От Българска социалистическа партия припомниха, че дават поддръжка за законопроекта, само че също ще създадат свои предложение, с които желаят да го подобрят. " Трябва да създадем по този начин, че подпомагането да бъде ориентирано към създателите ", прикани Нона Йотова.

" Българското кино да се финансира транспарантно, средствата да отиват за качество ", взе отношение към дебата и ръководителят на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов. " Да създадем прелестен закон, който да работи, с цел да са щастливи всички кино фенове ", сподели още някогашният културен министър от парламентарната естрада. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР