По-голяма енергийна сигурност за България и за Сърбия и възможност

...
По-голяма енергийна сигурност за България и за Сърбия и възможност
Коментари Харесай

Денков на газовия конектор със Сърбия

По-голяма енергийна сигурност за България и за Сърбия и опция за газификация на обитаемоте места в региона са единствено част от изгодите от новата междусистемна газова връзка, която през днешния ден инспектираха министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев. Край Калотина двамата посетиха оборудванията на газоизмервателната станция, като на място изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов ги увери в готовността на плана.

„ Благодарение на газопровода България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по напълно нов маршрут “, уточни министър председателят акад. Денков пред представителите на медиите. По думите на министър-председателя страната ни към този момент има доста по-добра енергийна съгласуваност, което значи повече благоприятни условия и по-силни преговорни позиции за България, както и повече конкуренция в района. „ Това е станция, от която не просто се подава газ към Сърбия, тя е двупосочна и в случай че се наложи, България също може да получава газ “, посочи акад. Денков. Капацитетът за транспорт е 1,8 милиарда м3 природен газ годишно. Наред с това Сърбия получава достъп до терминалите за полутечен природен газ в района и до Южния газов кулоар.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от гр. Нови Искър в България до гр. Ниш в Сърбия. На българска територия инфраструктурата включва 62 км газопровод и съпътстващи уреди – очистни уреди, кранови възли, газоизмервателна станция, газопроводни отклонения и автоматизирани газоразпределителни станции до градовете Сливница и Драгоман.

Важността на плана за енергийната сигурност в Югоизточна Европа е доказана от Европейската комисия посредством присъждането на статут на „ план от общ интерес за Европейски Съюз “. С решение на Министерския съвет инфраструктурата на българска територия е оповестена за народен обект и за обект с национално значение. IBS е в синергия с плановете за развиване на газовата инфраструктура в района – терминали за полутечен газ, в това число терминала в Александруполис, разширението на подземното газово вместилище „ Чирен “ и построяването на нови и разширението на съществуващи газопроводи. IBS е значим инструмент за реализиране на задачите за диверсификация на доставките и повишение на сигурността на снабдяването на природен газ както за България и Сърбия, по този начин и за останалите страни в района, с помощта на съществуващата инфраструктура в двете страни – междусистемни връзки и газохранилища.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР