По-евтини винетки догодина. Тази новина съобщи зам.министърът на МРРБ Явор

...
По-евтини винетки догодина. Тази новина съобщи зам.министърът на МРРБ Явор
Коментари Харесай

Зам.-министър на МРРБ: Догодина винетките ще са по-евтини

По-евтини винетки следващата година. Тази вест заяви зам.министърът на Министерство на регионалното развитие Явор Пенчев. Той посочи, че става дума за смяна на цената за леките коли от началото на идната 2023 година. 

Републиканската пътна мрежа се състои от към 20 000 км. пътища, от които едвам 3115 км. са платени за тежкотоварните коли, изясни той.

 В същото време притежателите на леки коли заплащат такса без значение дали се движат по автомагистрала, второразреден или даже третокласен път. Така сега две трети от приходите от винетки постъпват от леките коли, които амортизират пътищата по-малко, а единствено една трета - от тежкотоварния трафик, съобщи през днешния ден.бг.

" Регионалното министерство няма да отстъпи пред настояването на превозвачите да не се уголемява обсегът на тол системата за тежкотоварния трафик. От началото на идната година Министерство на регионалното развитие има намерение да понижи цената на винетката за леките коли.

Няма да се поддадем на натиска, тъй като това би било извънредно незаслужено към цяла България. Разбирате, че няма логичност в съществуването на тол системата, в случай че тя не събира пари от ползвателите, които най-вече замърсяват. Така че, доколкото зависи от Министерство на регионалното развитие, такова отсрочване няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет ", добави Пенчев.

По сметки на Министерство на регионалното развитие разширението на обсега на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи изключително доста транспортите. Явор Пенчев даде образец, че с новите такси транспортът на 16 хляба или на 10 кг. сирене се оскъпява приблизително с 1 стотинка, а автобусния билет - с 11 стотинки.

По настояването за превозвачите за ограничения против скъпите горива Министерски съвет ще работи доколкото това е възможно в европейското законодателство, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР